FOTO/ Očaj, strah, nada u očima izbjeglica

Bijeg Rohingya muslimana kroz naslage blata do utočišta u Bangladešu: Jezivi prizori iz Mijanmara

Hronika 08.09.17, 19:10h

Bijeg Rohingya muslimana kroz naslage blata do utočišta u Bangladešu: Jezivi prizori iz Mijanmara
Kako bi došli do granice i prešli na teritoriju Bangladeša, porodice sa djecom i mnogobrojni starci primorani su da prelaze preko plantaža riže, a taj put većinski se sastoji od pješačenja kroz velike naslage blata

 

 


Nakon novog vala nasilja mijanmarske vojske nad Rohingya muslimanima, koji je počeo 25. augusta, desetine hiljada muslimanskih izbjeglica napustilo je domovinu i svoje utočiste pronašle u Bangladešu. Rohingya muslimani i dalje prelaze rijeku Naf, koja razdvaja dvije zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).


Arakanske izbjeglice, različitih starosnih dobi, svakodnevno stižu do rijeke Naf, koja je i posljednja prepreka u prelasku na teritoriju Bangladeša. No, prelazak posljednjeg dijela puta do Bangladeša nije nimalo lagan.


Kako bi došli do granice i prešli na teritoriju Bangladeša, porodice sa djecom i mnogobrojni starci primorani su da prelaze preko plantaža riže, a taj put uglavnom prelaze pješke kroz velike naslage blata. Taj put čini još težim i činjenica da izbjeglice na leđima nose stvari, sve što im je ostalo iza zapaljenih sela.


Posebno je preko blata teško koračati starijim osobama. Muslimanskim izbjeglicama u prelasku preko rijeke Naf pomažu lokalni ribari, koji ih prevoze na čamcima.


Pretpostavlja se da je do sada u Bangladeš izbjeglo preko 270 hiljada muslimana Arakana.


Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 60 muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana primorane da bježe ka susjednom Bangladešu.


Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.


(Anadolija/ad/Foto:AA)

BLIN
KOMENTARI