NAKON POVLAČENJA OSOBLJA AMBASADE SRBIJE

Vučić i Zaev smiruju tenzije: Nema razloga za paniku, sve probleme rješavat ćemo dijalogom

Front 23.08.17, 19:18h

Vučić i Zaev smiruju tenzije: Nema razloga za paniku, sve probleme rješavat ćemo dijalogom
Kako se navodi u zajedničkom saopštenju Vučića i Zaeva, Srbija i Makedonija će u skladu sa međunarodnim propisima, "u dobroj vjeri i na prijateljskoj osnovi", štititi prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Zoran Zajev saopštili su danas, poslije telefonskog razgovora, da će dvije zemlje sve nesuglasice rješavati dijalogom i da će se, bez obzira na političke razlike, zajedno boriti za unapređenje prijateljskih odnosa, javlja Anadolu Agency.


Kako se navodi u zajedničkom saopštenju Vučića i Zaeva, Srbija i Makedonija će u skladu sa međunarodnim propisima, "u dobroj vjeri i na prijateljskoj osnovi", štititi prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji.


U saopštenju se dodaje da će dvije zemlje intenzivirati međusobnu komunikaciju na najvišem nivou i podržavati jedna drugu na evropskom putu i "jačanjem dobrosusjedskih odnosa doprinositi stabilnosti regiona".


Dodaje se i da će dvije zemlje uložiti veće napore za dalje unapređenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmjene.


Telefonski razgovor Vučića i Zaeva počeo je danas u podne.


Tenzije između Srbije i Makedonije počele su u nedelju, kada je Srbija povukla osoblje svoje ambasade iz Skoplja na hitne konsultacije u Beograd, zbog, kako su naveli zvaničnici, pojačanih obavještajnih aktivnosti.


Vučić je juče izjavio da nema razloga za paniku kada je riječ o toj situaciji, da će se dio konzulrnog osoblja u Skoplje vratiti naredne nedjelje, a svi ostali u septembru.

 

(Anadolija/ad)

BLIN
KOMENTARI