Potvrđena prvostepena presuda

Korumpiranom istražitelju Tužilaštva BiH Muji Smajloviću dvije i po godine zatvora

Hronika 18.08.17, 18:53h

Korumpiranom istražitelju Tužilaštva BiH Muji Smajloviću dvije i po godine zatvora
Pored zatvorske kazne, Smajloviću je izrečena petogodišnja zabrana vršenja poziva, dužnosti ili djelatnosti, a od njega je oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 10.000 eura

 

Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mujo Smajlović osuđen na dvije i po godine zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti koju je počinio kao istražitelj Tužilaštva BiH.

 

U Sudu BiH su potvrdili da je žalba odbrane odbijena kao neosnovana, te je potvrđena prvostepena presuda od 18. januara ove godine.

 

Smajlović je proglašen krivim što je od 2012. do početka 2015. godine prekoračio granice ovlaštenja te bez odobrenja i saglasnosti tužioca, ostvarivao kontakte s osobama protiv kojih su se vodili ili se još vode postupci u Tužilaštvu BiH.

 

Tim osobama, prema presudi, obećavao je razne pogodnosti u krivičnim postupcima i na taj način pribavio nezakonitu materijalnu korist.

 

Pored zatvorske kazne, Smajloviću je izrečena petogodišnja zabrana vršenja poziva, dužnosti ili djelatnosti, a od njega je oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 10.000 eura.

 

Odbrana je u žalbi zatražila da se prvostepena odluka ukine i Smajloviću sudi ponovo, dok je Državno tužilaštvo zatražilo da se prvostepena presuda potvrdi.

 

(FENA/md)

 

BLIN
KOMENTARI