OSVJEŽENJE ZA VIKEND

Stigla prva dugoročna prognoza za jesen: Do kada će nas pratiti ekstremne vrućine, a kada stiže prvi snijeg?

Hronika 18.08.17, 10:56h

Stigla prva dugoročna prognoza za jesen: Do kada će nas pratiti ekstremne vrućine, a kada stiže prvi snijeg?
Prvu dugoročnu prognozu za nadolazeću jesen objavio je jedan od najpoznatijih meteoroloških servisa, američki Accuweather, koji najavljuje da će jesen donijeti značajne promjene vremenskih prilika diljem Evrope, ali tek nakon septembra

 


Iako bh. meteorolozi, nakon iznimno vruće subote, najavljuju zahlađenje uz kišu, ono neće potrajati. Već prvih dana naredne sedmice temperature ponovo rastu i penju se do 30 i više stepeni.


A sudeći po meteorološkim najavama, sve do kraja mjeseca i dalje će biti vrlo vruće i sparno, uz mogućnost rijetkih kratkotrajnih pljuskova.

 

Prvu dugoročnu prognozu za nadolazeću jesen objavio je jedan od najpoznatijih meteoroloških servisa, američki Accuweather, koji najavljuje da će jesen donijeti značajne promjene vremenskih prilika diljem Evrope, ali tek nakon septembra.


To znači da će, nakon vrućeg i suhog ljeta, i početak naredenog mjeseca biti bez padavina s temperaturama iznad prosjeka, zbog čega će se nastaviti i velika opasnost od požara. Ipak, nakon suhog septembra, prvo u Italiji, a potom i na Balkanu mogu se očekivati obilnije kiše koje će donijeti spas od suše.


Prema najavama Accuweathera, kiše u Italiju i na Balkan stižu u oktobru i novembru, što će pogodovati poljoprivredi koja je dosad patila zbog hladnoće tokom proljeća i brutalnog vala vrućina tokom ljeta.


Naručito velika promjena vremena u Evropi prognozira se za novembar, zbog prodora hladne fronte koja će donijeti rizik od sniježnih oluja u Ukrajini i Bjelorusiji.


U Velikoj Britaniji i Njemačkoj se za jesem  najavljuje mogućnost olujnih nevremena i poplava, dok se u Francuskoj i Poljskoj očekuje više sunca nego što ga je bilo sredinom ljeta.


Shodno tome, i temperature zraka će u ovim zemljama biti više od prosjeka u septembru.


Ipak, u oktobru cijelu Evropu zahvara kiša, dok se u novembru padavine smanjuju, ali stiže i osjetno zahlađenje pa bi krajem ovog mjeseca prvi put moglo i zasniježiti.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI