FOTO/ Završeni 451. skokovi sa Starog mosta

Lorens Listo 11. godinu zaredom izveo najbolju 'mostarsku lastu', Igor Kazić pobjednik skokova na noge

Sport 30.07.17, 19:21h

Lorens Listo 11. godinu zaredom izveo najbolju 'mostarsku lastu', Igor Kazić pobjednik skokova na noge
Kazić je za razliku od Liste u obje serije dobio pet "desetki", dok je Listo zakazao u prvoj seriji, pa je, kako je i sam priznao, drugi skok izveo pod ogromnim pritiskom

 

Lorens Listo i Igor Kazić pobjednici su 451. skokova sa Starog mosta održanih danas u Mostaru.

 

Listo je jedanaesti put u karijeri ostvario trijumf u kategoriji skokova na glavu, te se tako približio rekorderu po broju pobjeda, legendarnom Emiru Baliću koji je pehar namijenjen pobjedniku podigao 13 puta.

 

lorens-listo

Foto: Oslobođenje

 

Kazićev trijumf u kategoriji skokova na noge je njegov peti u karijeri koja traje duže od deset godina.

 

On je za razliku od Liste u obje serije dobio pet "desetki", dok je Listo zakazao u prvoj seriji, pa je, kako je i sam priznao, drugi skok izveo pod ogromnim pritiskom.

 

Veliki pritisak

 

- Najiskrenije, nakon prve serije sam mislio da ću se ovog puta morati zadovoljiti drugim mjestom. Imao sam sreće, a sreća je i danas pratila hrabrog. Bilo je za mene najneizvjesnije otkad skačem i zbog toga je pobjeda također slatka. Srećom, konkurent Mustafa (Sarić) je u drugoj seriji loše skočio i to je značilo da sam blizu trijumfa. Smatram i da sam skokom u prvoj seriji zaslužio bolje ocjene, ali to je ipak stvar žirija i njihovog kriterija, rekao je.

 

skokovi-sa-starog-mosta-publika

Foto: AA

 

Požalio se na bolove u šaci s kojom je imao problem prije godinu.

 

- Večeras ću otići i uraditi rengenski snimak jer osjećam bol u prstu koji sam slomio prošle godine. Sve je ipak lakše podnijeti kad znam da sam pobjednik, dodao je zadovoljni Listo.

 

Žali i zbog sve manjeg broja mladih skakača na što je skretao pažnju i prošle godine.

 

- Treba nam prije svega čista Neretva, a tek onda ostale stvari. Dok je rijeka prljava, roditelji neće dopuštati djeci da vrijeme provode na obalama i da skaču, kazao je Lorens.

 

skokovi-sa-starog-mosta-lasta

Foto: AA

 

Igor Kazić je izjavio da je posebno ponosan na ovogodišnji trijumf jer je "izvojevan u nikad jačoj konkureniciji". Priznao je i da je uoči skoka imao pozitivnu tremu, ali i da je ona pozitivno utjecala na njegove skokove.

 

- Izveo sam dva odlična skoka i pobijedio najbolje konkurente. Ove godine nastupio je manji broj skakača, ali je konkurencija bila velika, obzirom da su skakali samo oni najbolji. Bilo je određenih problema s vodostajem, ali je na sreću sve dobro prošlo. Svi smo dobro skakali, a ja sam bio za nijansu bolji od ostalih. Trijumf je plod treninga i učestalog skakanja. Na mostu sam od marta i redovno sam skakao sve dosad, rekao je Kazić.

 

Ukupno je nastupio 41 skakač, i to 25 u konkurenciji skokovana glavu i 16 skakača u konkurenciji skokova na noge. Nakon prve serije u finalnu su prošla po desetorica najbolje ocijenjenih u obje konkurencije. Takmičare je ocjenjivao žiri na čelu s legendarnim skakačem Emirom Balićem, kome su društvo pravili bivši asovi skokova sa Starog mosta - Mirsad Deda Pašić, Alica Jakirović, Benaid Kalajdžić i Enver Novaković.

 

Popratni događaji

 

U Klubu skakača izrazili su zadovoljstvo zbog dolaska skakača iz susjednih Srbije, Crne Gore, te iz Slovenije, dok zbog problema s vizama ovog puta nije bilo skakača s Kosova. Iz Užica je u Mostar doputovao Ivica Domanović koji je pred početak skokova rado pristao govoriti za Oslobođenje. Na mostarskim skokovima jučer je nastupio jedanaesti put, a u grad na Neretvi, kaže, namjerava dolaziti sve dok se bude bavio skakanje.

 

skokovi-sa-starog-mosta-1

Foto: AA

 

- U Mostaru je danas kao i svako put dosad fantastično. Lijepo je ovdje skakati, baš je odličan osjećaj i zbog toga uvijek rado dolazim. Mostarski skakači i Klub skakača su dobri domaćini, tako da se uvijek iznova radujem dolasku u Hercegovinu. Konkurencija je jaka, a meni je važno učešće i dobra izvedba pred publikom koja zna šta je pravi skok. Što se samog skakanja tiče, uvijek ponavljam da je svaki novi skok poput onog prvog, i zaista tako i razmišljam, rekao nam je.

 

Osim centralnog događaja, vrijedno je spomenuti i popratne poput Omladisnkog festivala, turnira u tavli, te skokova s bakljama u večernjim satima. Također, tri produkcijske kuće po jedina iz Francuske, Holandije, te poznati Reuters jučer i tokom sedmice snimali su kadrove za dokumentarne filmove o skokovima i Klubu skakača Mostari. Generalni pokrovitelj ovogodišnjih skokova bilo je Ministarstvo turizma HNK-a i kantonalna Turistička zajednica, a jedan od medijskih partnera manifestacije bilo je i Oslobođenje.

 

Mostarska hitna pomoć na sreću imala je samo jednu manju intervenciju.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI