Foto / Vrijedna više od 12 miliona KM

Detalji jedne od najvećih zapljena heroina u BiH: Kako je pronađena droga u Zenici?

Hronika 24.07.17, 16:14h

Detalji jedne od najvećih zapljena heroina u BiH: Kako je pronađena droga u Zenici?
Sve buduće informacije o ovom predmetu javnosti biti proslijeđene iz SIPA-e

 

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje detaljnim pregledom pošiljke u Zenici otkrili su 82 kilograma heroina, čija tržišna vrijednost se procjenjuje na više od 12 miliona KM, saopćeno je iz UIO BiH.

 

Na osnovu prikupljenih obavještajnih informacija službenici Uprave za indirektno oporezivanje izvršili su 19.07.2017. godine kontrolu pošiljke koja je u Bosnu i Hercegovinu stigla iz Bugarske u Zenicu. Tom su prilikom detaljnom kontrolom otkrili veću količinu materije koja je podsjećala na opojnu drogu herion. Nakon toga kontaktirane su kolege iz Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, koje su posebnim testerima izvršili uorkovanje pronađene materije, te potvrdili da se radi o heroinu. 

 

heroin1

 

Prilikom pregleda pošiljke i otkrivanja sakrivenog heriona, korištena je specijalistička oprema koju je službenicima UIO donirala Vlada SAD-a putem EXBS-s – Programa za kontrolu izvoza i bezbjednost granica, Od posebne pomoći bio je CT – 40 videoskop, a od velikog značaja su bile i obuke koje su prošli službenici Uprave u okviru pomenutog Programa.

 

heroin2

 

- Posebno ističemo odličnu zajedničku saradnju službenika UIO i SIPA-e, koja je i rezultirala otkrivanjem i zaplijenom rekordne količine heroina na prostoru Bosne i Hercegovine. Zbog nastavka istrage, više detalja u ovom trenutku nije moguće objaviti, te će sve buduće informacije o ovom predmetu javnosti biti proslijeđene iz SIPA-e - saopćeno je iz UIO BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI