Izet Perviz/ DIKTATOR BEZ DRŽAVE

Pakao Milorada Dodika: U narodu se kaže - ni najcrnjem dušmaninu to ne bi poželio...


13.07.17, 10:56h

 

Al Jazeera Balkans


Opet se Milorad Dodik, predsjednik jednog od bosanskohercegovačkih entiteta, sam sebi ukazao kao predsjednik države. Ovaj put na Jahorini, gdje je, kako pišu mediji, predstavio „plan, kako izaći iz ekonomske krize a da ostane novca i za investicije.“ Priznao je Dodik da je njegova država u ekonomskoj krizi, ali ni nalik onima u kakvim se valjaju Hrvatska, Srbija, a pogotovo Amerika. Sve te zemlje su prezadužene, za razliku od njegove države, u kojoj treba podići PDV samo za jedan podiok pa da opljačkanom narodu i iz asfalta procvjetaju ruže.


U razgovoru za bh. izdanje Večernjeg lista, kojim ga je počastio Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i prvi u hercegovačkih Hrvata, a uoči njihovog sto i nekog istorijskog sastanka, bio je još direktniji. Kazao je ovako: „Hrvati su dobili svoju državu, Srbi su dobili svoje dvije države - Srbiju i Republiku Srpsku.“


A nakon sastanka je kazivao, sve tako, kako se sa Čovićem dogovorio da ovaj podrži njegove prijedloge u Parlamentu BiH i kako i  njegov politički pobratim mora dobiti svoju državu i u njoj televiziju na kojoj će moći da odgovara na vlastita pitanja. Jer, šta je, zaboga, diktator bez države.


Zbilja, ko od običnih smrtnika može zamisliti takav očaj: biti diktator bez države? Biti u stalnoj potrebi da dokazuješ da je ta politička krpica, jedva vidljiva na karti svijeta, zagubljena u sivilu balkanskih gudura, amorfna kao da su je izgrizli moljci, iscrtana stravičnim ratnim zločinima, etničkim čišćenjem, sustavnim silovanjima, paljevinom domova, preseljenjem naroda i genocidom, a nametnuta pod prijetećim krilima bombardera u američkoj vojnoj bazi, ustvari država, ozbiljna i ravna bilo kojoj od dvjesta među meridijanima i paralelama na globusu.

 

I lagati, stalno, isticati iz laži i uticati u laž. Beskrajno udarati teškim kovačkim čekićem po vrelom željezu jave, u znoju laži, u krvi laži, u suzi laži. I prekrajati događaje i žigosati istoriju i, opet i opet, kalajisati probušene činije izmišljene stvarnosti. I na kraju, biti sposoban živjeti samo u toj i takvoj stvarnosti, koju, trubeći tvoju vlastitu laž, svakodnevno, iznova i iznova, krpe tvoji mediji i tvoji novinari pred kojima uvijek odgovaraš na pitanja postavljena samome sebi.


To mora da je čisti pakao. Strašno! Ničem jednako, s ničim uporedivo, strašnije od onog za šta se u narodu kaže da ga ni najcrnjem dušmaninu ne bi poželjeli. Valja se nositi s tim. Valja biti diktator bez države.


Ostatak teksta pročitajte na portalu Al Jazeera Balkans.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


BLIN
KOMENTARI