Neobično porijeklo popularnog rokera

Zoran Kostić Cane je unuk Gavrila Principa: Mi smo porodično partibrejkeri!

Nedjeljni magazin 09.07.17, 15:44h

Zoran Kostić Cane je unuk Gavrila Principa: Mi smo porodično partibrejkeri!
Suština je da je to bila borba za slobodu. Nije mogao on da napiše molbu ''Ej, Ferdinande nemoj da nas ugnjetavaš''

 

Prije nekoliko mjeseci uzbunila se javnost zbog navodnog kraja kultnog benda "Partibrejkersi", što je bilo posljedica loše protumačene situacije u kojoj frontmen benda Zoran Kostić Cane veliku energiju ulaže u svoj drugi bend "Škrtice".


To je, ipak, dokazalo koliko je ovaj bend i dalje važan u ovom društvu. Baš kao i Cane, taj omiljeni roker svima i svakome, pa i onima koje oštro secira kroz stihove (a inače često i govori, a ne samo pjeva, u stihovima).

 
Cane Partibrejkers u porodičnom stablu "krije" jednu "stavku" koja je javnosti bila nepoznanica. On naime, ima bliske porodične veze sa Gavrilom Principom, piše Nedeljnik.rs. O tome je zaista rijetko pričao, a sve je objasnio uredniku Nedeljnika Branku Rosiću u jednom intervjuu.

 
"Ja sam potomak Gavrila Principa. Majka Gavrila Principa i moj pradeda su rođeni brat i sestra", rekao je Cane.

 
Priča se logično nastavila: "Mi smo porodično partibrejkeri. Mi smo partibrejkeri kroz epohu i vrijeme. Svašta se pisalo o Gavrilu. Najgore je što su nas učili je to da je njegov metak ubio trudnu ženu. Nije istina. Sofija Hotek nije bila trudna. Ona je dva mjeseca prije dolaska u Sarajevo imala težak pobačaj. To čak nisu sami Austrijanci smislili već naši austrijski učenici. Suština je da je to bila borba za slobodu. Nije mogao on da napiše molbu "Ej, Ferdinande nemoj da nas ugnjetavaš". Jer kako god gledaš kroz istoriju mi smo htjeli da budemo Austriji pri ruci, ali uvijek smo bili zloupotrijebljeni. Gavrilo nije bio sam. Tu su bili i Hrvati, muslimani. Mehmedbašić je imao namazan nož otrovom i htio je da cara ubode u samoj sarajevskoj Vijećnici. Čabrinović je bacio bombu. Gavrilo je iz trećeg pokušaja uradio to što je uradio. Kao što znamo, htjeli su cara da ubiju i Tin Ujević i ekipa. Gavrilo je sa svojih nepunih 19 godina dao život da bi svi mi živjeli zajedno", kaže Cane.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI