RADOST U PODGORICI, TUGA NA KOŠEVU

Zakarić i Lendrić odveli Želju u drugo pretkolo Evropske lige, Sarajevo ispalo nakon penala

Sport 06.07.17, 23:06h

Zakarić i Lendrić odveli Želju u drugo pretkolo Evropske lige, Sarajevo ispalo nakon penala
Željezničar je uspio zadržati prednost iz prve utakmice i s ukupnim rezultatom 3:2 zakazati meč sa švedskim AIK-om, a Zarija je imala više sreće tokom izvođenja penala i plasirala se dalje

 

Foto: Damir Hajdarbašić, fkzeljeznicar.ba

 

Nogometaši Željezničara plasirali su se u drugo pretkolo UEFA Evropske lige, nakon što su večeras u Podgorici odigrali neriješeno sa crnogorskim predstavnikom Zetom 2:2 (1:1). 

 

Željezničar je uspio zadržati prednost iz prve utakmice i s ukupnim rezultatom 3:2 zakazati meč sa švedskim AIK-om.

 

Golove za tim sa Grbavice postigli su Zakarić u 32. i Lendrić u 60. minuti, dok su strijelci za domaći tim bili Kukuličić u 29. i Krstović u 76. minuti.

 

Prvo poluvrijeme proteklo je uglavnom u igri na sredini terena, bez većih prilika. Nezanimljivih prvih tridesetak minuta prekinuo je iznenadni pogodak domaće ekipe, iz prve ozbiljnije akcije, i to nakon greške igrača Željezničara. Ljuljdjuraj je Graovcu uspio "ukrasti" loptu na lijevoj strani terena i u šesnaestercu Željezničara pronaći Kukuličića, a napadaču Zete nije bilo teško da zatrese gol.

 

Radost domaćih nije trajala dugo. Tri minute kasnije Zakarić je odlično izveo slobodan udarac sa 30 metara i pogodio gol za izjednačenje.

 

Do kraja poluvremena obje ekipe imale su po još jednu priliku, Željezničar preko Zeca i Zeta preko Vujačića, ali se rezultat nije mijenjao.

 

Početak drugog poluvremena pripao je domaćim igračima, koji su krenuli svim snagama u napad, ali je odbrana Željezničara bila na visini zadatka. U jeku napada domaćih Željezničar je izveo kontranapad preko Zebe koji je dugom loptom pronašao Lendrića, a iskusni napadač se varkom tijela oslobodio čuvara i s ivice šesnaesterca preciznim prizemnim udarcem pogodio ugao gola te praktično svom timu donio plasman u drugo pretkolo. 

 

Do kraja utakmice Zeta je golom rezerviste Krstovića izbjegla poraz.

 

Željezničar će u drugom pretkolu igrati protiv švedskog AIK-a, a susreti su na rasporedu 13. i 20. jula.

 

Sarajevo ispalo nakon penala

 

Devedeset minuta uzvratne utakmice prvog pretkola Evropske lige između Sarajeva i Zarije na Koševu završeno je rezultatom 2:1. S obzirom na to da je prvi meč u Moldaviji završen pobjedom Zarije od 2:1 utakmica na Koševu ušla je u produžetke.

 

Ni nakon dva produžetka rezultat se nije promijenio, a u izvođenju penala Zarija je imala više sreće i plasirala se dalje. 



Tim Mehmeda Mehmeda Janjoša u prvom poluvremenu je bio nadmoćan kada su nametnuli visok tempo i dominirali na terenu.

 

Golove za Sarajevo su postigli Hebibnović u 13. i Kadušić iz penala u 35. minuti, dok je za goste strijelac bio Zagynailov u 60. minuti.

 

Nakon pet minuta igre Sarajevo je imalo dobru priliku preko Almira Bekića koji je dobro šutirao s 30-ak metara ali je golman Zarije dobro reagirao, da bi se dvije minute poslije Nermin Crnkić okušao ali lopta odlazi preko gola.

 

U 11. minuti Anel Hebibović se našao u dobroj prilici ali iz neposredne blizine gola glavom šutira pored stative.
 

Ofanzivna igra 'bordo' tima je urodila plodom kada u 13. minuti Hebibović dovodi Sarajevo u vodstvo od 1:0 nakon gužve u šesnaestercu Zarije.

 

Nakon vodstva 'bordo' tim je nastavio s napadima, a takva igra je nagrađena dosuđenim penalom u 35. minuti. Oboren je Elvis Sarić a s bijele tačke pogađa Advan Kadušić.

 

U drugom poluvremenu Sarajevo je u odnosu na prvi dio susreta zaigralo u slabijem tempu.

 

Kazna za takvu igru dolazi u 60. minuti kada Zagynailov pogodio iz peterca nakon ubačaja iz slobodnog udarca.

 

Nakon gola Zarije, Sarajevo je bilo nešto agresivniju  a u 86. minuti su mogli i do trećeg gola kada je sviran drugi penal za 'bordo' tim, međutim golman Zaarije pročitao je namjeru Crnkića i odbranio udarac s bijele tačke. Posljednju priliku Sarajevo je propustilo minutu kasnije kada se zatresla prečka, ali nije bilo promjene rezultata.


 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI