'Vlasti pokazuju nizak nivo razumijevanja za žrtve'

Izvještaj State Departmenta: Zvaničnici BiH saučesnici u trgovini ljudima

Front 29.06.17, 07:58h

Izvještaj State Departmenta: Zvaničnici BiH saučesnici u trgovini ljudima
Kada je riječ o mehanizmu upućivanja žrtava trgovine ljudima (NRM), nedostaju formalne procedure, a nisu određene ni dužnosti niti odgovornost relevantnih aktera u ovoj oblasti.

 

Korupcija i saučesništvo zvaničnika u trgovini ljudima i dalje predstavljaju veliki problem, navodi se u izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima za BiH.

 

Upozorili su da vlasti BiH ne ispunjavaju u potpunosti minimum standarda za eliminaciju trgovine ljudima.

 

Kako stoji u izvještaju, usvajanjem Zakona o trgovini ljudima u FBiH  došlo je do usklađivanja sa državnim zakonom, kao i zakonom RS i Brčko distrikta. Kada je riječ o mehanizmu upućivanja žrtava trgovine ljudima (NRM), nedostaju formalne procedure, a nisu određene ni dužnosti niti odgovornost relevantnih aktera u ovoj oblasti. Da bi žrtve dobile pomoć i podršku, neophodno je da budu zvanično priznate kao žrtve trgovine ljudima.

 

State Department u preporukama BiH navodi da je neophodno odrediti kaznu koja će svojom visinom predstavljati svu ozbiljnost zločina trgovine ljudima; formalizovati multidisciplinarni nacionalni mehanizam upućivanja žrtava trgovine ljudima sa jasno određenim ulogama i odgovornostima relevantnih aktera, te pružiti podršku svim žrtvama trgovine ljudima bez obzira na na to da li su njihovi krijumčari osuđeni ili ne.

 

Takođe, neophodno je standardizovati podršku žrtvama širom BiH, te omogućiti im specijalizovanu pomoć. Između ostalog, neophodno je namijeniti sredstva za pomoć žrtvama, kao i obučiti one profesionalce koji prvi dolaze u kontakt sa žrtvom. Ovo se posebno odnosi na žrtve koje su prisiljene na prosjačenje i prinudni rad, a dosta ih ima u romskoj grupi.

 

 U izvještaju se navodi da je država, u saradnji sa OEBS-om, obučila tužioce i sudije o trgovini ljudima s ciljem prisile na rad, kao i o tehnikama saslušanja djece žrtava trgovine ljudima.

 

"Međutim, vlasti su pokazale nizak nivo razumijevanja za žrtve prinudnog rada i prinudnog prosjačenja, a on je posebno izražen među relevantnim akterima", navedeno je.  

 

Državne vlasti su u saradnji sa agencijama za sprovođenje zakona Srbije i Njemačke izvele sinhronizovane pretrese tokom kojih je uhapšeno 11 pripadnika organizovane kriminalne grupe koji su u Srbiji i BiH regrutovali mlade žene te ih slali u Njemačku. "Takođe, državno tužilaštvo je pomagalo holandskim i austrijskim vlastima tokom istrage bračnog para koji je prisiljavao romsku djecu na prosjačenje u Holandiji", naveli su.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI