IMAM UNUKA, NISAM GA VIDIO PET GODINA...

Pismo ogorčenog Sarajlije: Lijepo je što svi podržavaju Severinu, ali pita li se itko šta je sa ocem djeteta?!

Hronika 19.06.17, 10:19h

Pismo ogorčenog Sarajlije: Lijepo je što svi podržavaju Severinu, ali pita li se itko šta je sa ocem djeteta?!
Javljam se kao djed unuka, desetogodišnjaka, kojeg ne kontaktiram više od pet godina, jer njegova majka i baka to ne dozvoljavaju, stoji na početku pisma čitatelja DEPO Portala koji je izrazio svoj stav povodom glasovite podrške koju su javne ličnosti, mahom žene, u Hrvatskoj dale Severini u borbi za sina

 

Njegovo pismo prenosimo u cjelosti...

 

Lijepo je što su se pojedine osobe uključile i dale podršku Severini da zadrži svoje dijete daleko od njegovog oca. Kod nas, uglavnom, u 90% presuda o razvodu braka se dijete dodjeljuje majci, pa će i Severina sa stručnim timom to i ostvariti.


Da li se itko pita: A šta je sa ocem i rodbinom djeteta sa očeve strane?! Oni kao da ne postoje!


Javljam se kao djed unuka, desetogodišnjaka, kojeg ne kontaktiram više od pet godina, jer njegova majka i baka to ne dozvoljavaju.


Aktivan sam bio u nadležnoj Službi za socijalnu zaštitu u dvije općine, porodičnom savjetovalištu i konačno stigao do suda.


Prvi vanparnični postupak je odredio jedan kontakt tjedno, a vodile su ga dvije sutkinje.


U drugostepenom postuku, na žalbu majke, tri sutkinje u vijeću su to vratile na ponovni postupak, a u međuvremenu je bio pokrenut izvršni postupak koji su vodile dvije sutkinje.

 
U ponovnom vanparničnom postupku, zastupnik majke je prihavatio termin jednog kontakta tjedno, a pokrenut je i novi izvršni postupak, koji se ne provodi već skoro godinu dana.


Interesantno je da su tri sutkinje u drugostepenom postupku napravile toliko grešaka u svom rješenju, da se ima utisak da u opće nisu ni pročitale prvostepeno rješenje, a kamoli cijeli spis.


Dakle, u djedovom postupku sudjelovalo je devet (9) sutkinja, a u socijalnim službama pet (5) psihologinja. Dakle samo žene, pa šta sam mogao više i očekivati?


I zato me iznenađuje odluka sutkinje u Severininom slučaju, pa ne mogu drugo nego da to pozdravim.


Da nije tragično, bilo bi smješno i to da je majka mog unuka član Upravnog odbora Udruženja "Magna" za zaštitu žena. valjda nju treba zaštiti od očeve rodbine mog unuka.


Otac mog unuka, i pored pravomoćne presude o razvodu, takođe nema kontakte sa svojim djetetom.


Njegov stric, koji živi van BiH, kada posjeti Sarajevo i želi vidjeti bratića, prijeti mu se da će se, ako se još jednom pojavi, pozvati policija.


Mislim da ovome nije potreban nikakav komentar.

 

Rizah Softić

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

******************************************

Gledaj novu domaću igranu TV seriju "TRIP: Ta sjajna putovanja" na DEPO TV!

 

 

BLIN
KOMENTARI