Započeo proces ukrupnjavanja građanskih snaga u BiH

Ujedinjuju se Građanski savez i Liberalno demokratska stranka: Ovo će biti njihovi principi djelovanja

Front 16.06.17, 13:25h

Ujedinjuju se Građanski savez i Liberalno demokratska stranka: Ovo će biti njihovi principi djelovanja
Svi detalji budućeg djelovanja bit će će predstavljeni javnosti iduće sedmice na pres-konferenciji

 

Započeo je proces ukrupnjavanja građanskih političkih snaga u Bosni i Hercegovini, saopćio je Građanski savez (GS).

 

U proteklom periodu je dogovoreno da će GS i LDS postati jedan politički subjekat na kongresu u septembru ove godine.

 

Svi detalji budućeg djelovanja bit će će predstavljeni javnosti iduće sedmice na pres-konferenciji, saopćeno je također.


GS naglašava da će po pravnom završetku procesa biti jedna od dviju političkih stranke s antifašističkim predznakom, s načelničkom pozicijom i vijećnicima u većini kantona i oba entiteta.

 

- Naši zajednički principi djelovanja su antifašizam, građanska država, liberalna demokratija kao najbolji oblik uređenja društva, smanjenje nameta privredi i radikalno smanjenje administracije, reforma načina finansiranja političkih partija i obračun s tzv. budžetskim patriotima na svim stranama. GS će nakon završetka spajanja s LDS biti dio porodice europskih stranaka demokratske i liberalne orijentacije u ALDE grupaciji (Alijansa liberala i demokrata Europe). Nastavit ćemo blisku saradnju s LDP-om Čedomira Jovanovića i svim ostalim relevantnim demokratskim snagama u regionu koje se zalažu za euroatlantske integracije svih zemalja bivše Jugoslavije - citat je iz saopćenja.

 

GS pozdravlja sve razgovore o ukrupnjavanju antinacionalističkih snaga do sada i nastavlja razgovore sa svim ostalim relevantnim političkim, nevladinim i akademskim aktivistima o modalitetu zajedničkog nastupa na izborima 2018., najvažnijim od kraja rata naovamo, navedeno je također iz GS-a.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI