Poduzmite sve mjere tokom godišnjeg odmora

Policija dala upute kako zaštiti stan od provalnika: Ne spuštajte roletne, ne pišite po Facebooku, podesite TV...

Hronika 16.06.17, 08:13h

Policija dala upute kako zaštiti stan od provalnika: Ne spuštajte roletne, ne pišite po Facebooku, podesite TV...
Građani nesvjesno daju određene znake potencijalnim izvršiocima. Često u potpunosti spuštaju roletne. U sandučićima ostavljaju poruke da se ne ostavlja pošta jer nisu kod kuće. Nesvjesno razglase da idu na godišnji odmor, javljaju se preko društvenih mreža sa odmora, kaže Nefić

 

Ljeto ne samo da je sezona godišnjih odmora, nego i najplodonosniji period za provalnike. Tokom ljetnih mjeseci, desi se najviše provala u stanove i otuđenja vrijednih predmeta.

 

Istražili smo: Kako se možete zaštititi - u nastavku donosimo nekoliko korisnih savjeta.

 

Kada se vratio se desetodnevnog odmora, zatekao je obijen stan. Ukradena su mu dva telefona i tablet. Ante Kelević kaže kako, pored materijalne štete koju je pretrpio, sada svakodnevno strahuje da bi neko ponovo mogao provaliti u njegov stan.

 

"Ušli smo unutra i sve je bilo razbacano, ispreturano. Pregledali smo malo šta nam fali i bili smo u šoku, naravno. Zatim smo pozvali policiju i došla je patrola. Kad je patrola došla, imao sam osjećaj kao da su došli susjedi preko puta da mi daju neku moralnu podršku. Napravili su neki kratki zapisnik, otišli i to je bilo to. Ja vjerujem da su me pratili. Ne mogu reći da se osjećam sigurno. Ni za sebe ni za svoju imovinu".

 

U ljetnom periodu kada većina građana koristi godišnji odmor i putuje, stanovi postaju laka meta provalnicima. Iz policije građanima preporučuju da osiguraju stanove rešetkama, naročito one u prizemlju.

 

Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS za N1 je kazao: "Građani nesvjesno daju određene znake potencijalnim izvršiocima. Često u potpunosti spuštaju roletne. U sandučićima ostavljaju poruke da se ne ostavlja pošta jer nisu kod kuće. Nesvjesno razglase da idu na godišnji odmor, javljaju se preko društvenih mreža sa odmora".

 

Tri četvrtine počinjenih krivičnih djela u Kantonu Sarajevo su djela protiv imovine, u koja spadaju teške krađe u stanovima i kućama. U proteklih pet mjeseci, kantonalni MUP je zabilježio 221 slučaj teških krađa u stanovima, što je za 47 manje nego u istom periodu prošle godine. 64 posto ovih djela bude rasvijetljeno. Prije odlaska na godišnji odmor treba djelovati preventivno, kažu iz Policije.

 

"Današnja tehnologija ostavlja mogućnost da se određeni tehnički aparati poput TV prijemnika progamiraju tako da se sami uključe, i na taj način odaju utisak da je neko u stanu. Pokušati da građani interveniraju, ukoliko uoče neku sumnjivu osobu koja se kreće kvartom a nije odatle, da obavijeste policiju na broj 122", pojasnio je Nefić.

 

Označavanje lokacije na društvenim mrežama, popularni "check in" najlakši je način da provalnici saznaju da niste kod kuće na duži period.

 

Iz Policije apeluju da fotografije sa odmora objavite nakon povratka kući, te na taj način pokušati sprječiti da provalnici pokušaju ući baš u vaš stan.

 

(n1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI