Od 90 uloženih amandmana prihvaćeno 20-ak

Narodna skupština RS usvojila novi Krivični zakon: Uveden kućni zatvor, definisana krivična djela terorizma

Front 15.06.17, 18:51h

Narodna skupština RS usvojila novi Krivični zakon: Uveden kućni zatvor, definisana krivična djela terorizma
Usvojen je i zakon o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju, a kojim se uređuje zaštita osoba koje prijavljuju korupciju, postupak prijave korupcije, obaveze postupanja odgovorne osobe i nadležnih organa u vezi s prijavom i zaštitom osoba koje prijavljuju korupciju i druga pitanja značajna za osobe koje prijavljuju korupciju

 

Poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili su danas novi entitetski Krivični zakonik. Za zakon je glasalo 47 poslanika, 18 je bilo suzdržano, a sedam je bilo protiv.
 

Od 90 uloženih amandmana Ministarstvo pravde je prihvatilo njih dvadesetak.


U odnosu na važeći Krivični zakon, novim je predviđeno da se kazna zatvora u trajanju do jedne godine može izuzetno izvršiti i u prostorima u kojima osuđeni stanuje (kućni zatvor).
 

Novim zakonom propisana su, između ostalog, krivična djela protiv prava po osnovu rada, protiv ustavnog uređenja i sigurnosti RS-a, a to su krivična djela napad na ustavno uređenje, ugrožavanje teritorijalne cjeline, dovođenje RS-a u položaj potčinjenosti ili zavisnosti, ubistvo predstavnika najviših organa RS-a, otmica najviših predstavnika RS-a, oružana pobuna, sprečavanje borbe protiv neprijatelja, služba u neprijateljskoj vojsci, pomaganje neprijatelju, protivzakonito formiranje paravojnih i parapolicijskih snaga, podrivanje odbrambene moći RS-a, diverzija, sabotaža, špijunaža i drugo.
 

Definisana su i krivična djela terorizma, čime je izvršeno usklađivanje krivičnog zakonodavstva s preporukama Manivala.
 

Usvojen je i zakon o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju, a kojim se uređuje zaštita osoba koje prijavljuju korupciju, postupak prijave korupcije, obaveze postupanja odgovorne osobe i nadležnih organa u vezi s prijavom i zaštitom osoba koje prijavljuju korupciju i druga pitanja značajna za osobe koje prijavljuju korupciju.
 

Propisano je i da je zabranjena zloupotreba prijavljivanja korupcije dostavljanjem informacija za koje prijavilac u momentu prijavljivanja zna da nisu istinite ili prijavljivanje kojim se traži imovinska korist kao nagrada ili naknada za dostavljanje informacija i dokaza o korupciji.


Usvojena je i Informacija o projektu "Projektovanje, izgradnja i opremanje nove JZU bolnica Istočno Sarajevo“ po principu "ključ u ruke“.
 

U Narodnoj skupštini RS-a podršku su dobile i izmjene i dopune Zakona o plaćama zaposlenih u MUP-u po hitnom postupku, kojima je data mogućnost da osnovna plaća može da sadrži i varijabilni dio do 10 posto za umanjenje ili uvećanje osnovne plaće, u zavisnosti od postignutih rezultata u radu, a u skladu s budžetom organizacione jedinice Ministarstva.
 

Trećeg dana zasjedanja entitetskog parlamenta prihvaćeni su i zakoni o poreskom sistemu RS-a te o Nacionalnom parku "Drina“, ali ne i amandman Koalicije "Domovina“ koji se odnosi na obuhvat NP "Drina“, tako što bi se umanjila površina naseljenih mjesta Luka, Radoševići i Osat u općini Srebrenica.
 

Podržan je drugi amandman ove koalicije, kojim se traži da se onemogući oduzimanje nepokretnosti povratnika u NP "Drina“.
 

Usvojen je i Nacrt zakona o stranim ulaganjima.
 

Za razmatranje u nastavku zasjedanja, 4. jula, na čijem dnevnom redu je još deset zakona, ostavljen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima.
 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI