OPTUŽBE ZA 'ŠIRENJE LAŽNIH VIJESTI'

Haos zbog Katara, traži se blokada medija: Al jazeera na udaru sistematičnih i neprestanih hakerskih napada

Hronika 08.06.17, 22:25h

Haos zbog Katara, traži se blokada medija: Al jazeera na udaru sistematičnih i neprestanih hakerskih napada
Al Jazeera je vodeća medijska kuća iz Katara, koji je na udaru arapskih susjeda zbog navodnih veza sa terorizmom, navode svjetske agencije

 

Internetske stranice i digitalne platforme Medijske mreže Al Jazeera na udaru su sistematičnih i neprestanih hakerskih napada.


Ovi napadi su sve jači i imaju razne oblike, javlja Al Jazeera Balkans.

 

al-jazeera-napadi


„Dešavaju se udari na cyber sigurnost Al Jazeere ali se borimo protiv njih i trenutno su svi naši dijelovi operativni“, izjavio je visokopozicionirani uposlenik koji je odbio predstaviti se za agenciju Reuters zbog osjetljivosti situacije.


Blokada susjeda


Al Jazeera je vodeća medijska kuća iz Katara, koji je na udaru arapskih susjeda zbog navodnih veza sa terorizmom, navode svjetske agencije.


Napadi se dešavaju nekoliko dana nakon što je Saudijska Arabija Kataru poslala listu od 10 zahtjeva koje Doha mora ispuniti nakon što su zvanični Rijad i druge države u regiji napravile neočekivani korak i prekinule diplomatske odnose sa Katarom.


Među zahtjevima su prekid svih veza sa Iranom, palestinskim pokretom Hamas i pokretom Muslimanska braća.


Također se traže ograničenja na slobodu rada Al Jazeere koju neke države regije optužuju za „stvaranje lažnih vijesti“, što ova medijska kuća kategorično negira i odbacuje.


Pored Saudijske Arabije, na prekid diplomatskih veza i određene blokade, odlučili su se Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Egipat, Maldivi, Mauritanija, te međunarodno priznate vlasti Jemena i Libije.


Vijest o hakerskim napadima prenijele su brojne medijske kuće na raznim jezicima.

BLIN
KOMENTARI