Ministar finansija RS poručio

Tegeltija: Što prije 'Konzum' napusti RS bolje i za njih i za građane

Front 30.05.17, 14:40h

Tegeltija: Što prije 'Konzum' napusti RS bolje i za njih i za građane
Smatra i da je normalno da dobavljači ne dostavljaju robu dok ne dobiju garancije da će im biti izmirene obaveze

 

Ministar finansija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija tvrdi da, što prije „Konzum“ napusti tržište  RS-a, bit će bolje i za „Konzum“ i za građane.

 

Ističući da je proces restrukturiranja „Agrokora“ komplikovan, Tegeltija je dodao da smatra da će posao u trgovinskom dijelu „Konzuma“ preuzeti njihova kompanija „Merkator“ te tako i dugovanja.

 

-Njihova procjena jeste da je finansijski 'Merkator' u boljoj poziciji nego što je 'Konzum' i da će on to uspjeti da refinansira. Radi se o privatnim kompanijama, međusobno ugovorenim obavezama, ali s obzirom na to da je u taj proces ušla država, mislim da će gubici, koji će sigurno postojati kada je u pitanju cijeli koncern, biti mnogo manji, nego da se dogodila situacija kao s firmom 'Tuš' ili nekim drugim kompanijama - rekao je Tegeltija.

 

Za RS, osim dobavljača, važno je, kaže, i pitanje zaposlenih u firmama „Agrokora“ u tom bh. entitetu, a uglavnom se radi o zaposlenim u trgovinskim lancima te očekuje da će početi da rade i u okviru novog preduzeća - „Merkatora“.

 

Smatra i da je normalno da dobavljači ne dostavljaju robu dok ne dobiju garancije da će im biti izmirene obaveze.

 

Tegeltija je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci osporavao podatake opozicije navedene u materijalu za sutrašnju posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a povodom njihovog zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja Vladi RS-a.

 

Ustvrdio je da je materijal koji je ponudila opozicija „neozbiljan“ te da su podaci netačni i da su poredili stvari koje se ne zasnivaju na istoj metodologiji".

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI