DEPO ANALIZA/ STVARNO STANJE U JAVNOM GRADSKOM PREVOZNIKU

Skandalozne cifre rastrošnosti GRAS-a: Koliko Sarajlije košta višak radnika i zašto se traže veće cijene karata?!

Hronika 26.05.17, 12:02h

Skandalozne cifre rastrošnosti GRAS-a: Koliko Sarajlije košta višak radnika i zašto se traže veće cijene karata?!
DEPO Portal je prije nekoliko godina načinio analizu stanja u javnom gradskom prevozniku KS, u kome, prema slobodnim procjenama eksperata za ljudske resurse, višak radne snage dostiže čak cifru od blizu 1.000 ljudi. A evidentno je i da se od tada pa do danas to stanje nije bitno promijenilo


Sudbina javnog gradskog prijevoznika u glavnom gradu BiH već dugi niz godina glavna je tema svake, pa i ove trenutne, Vlade Kantona Sarajevo.


A nakon što je premijer Elmedin Konaković najavio da je sve realnija priča o stečaju GRAS-a, jer ovu firmu ka tome vode višemilionska dugovanja Poreznoj upravi FBiH, Upravi za indirektno oporezivanje i radnicima po osnovu izvršnih presuda, iz Sindikata GRAS-a uslijedio je odgovor:


- Stečaj je nešto što treba da spašava, a mi imamo obrnuto situaciju u našoj zemlji. Svaka firma koja je otišla u stečaj propala je. Smatramo da vlasnici firme - Vlada i Skupština KS-a treba da promijene tarifni sistem i još neke stvari oko kojih smo se hiljadu puta dogovorili ili da nas puste da radimo na ekonomskim principima. Želimo da naplatimo svoju uslugu onoliko koliko treba da bismo bili na nuli i onda će ova firma opstati. Gras ima tržište, putnike i to nije sporno. Ali prevoziti dnevno 250.000 putnika i reći da smo u gubitku je smiješno, izjavio je za oslobođenje Amir Muminović, potpredsjednik Sindikata.


On je također naglasio i da Sindikat "neće dozvoliti da sve ide na štetu radnika, jer oni nisu krivi", a krivicu nalazi u činjenici da ranije vlade nisu dozvolile da GRAS radi po realnim ekonomskim cijenama već na, kako navodi, "tarifnoj politici koja nema veze s vezom, koja je napravljena da se čuvaju glasovi i zbrinjavaju porodice i prijatelji svih bivših ministara i premijera".


- I onda na kraju kažu da nas ima viška, ističe Muminović.


Drugim riječima i pojednostavljeno rečeno, stanje u GRAS-u bi teklo k'o mlijeko kada bi se dozvolilo povećanje, i onako previsokih, cijena gradskog prijevoza!  


Međutim, DEPO Portal je prije nekoliko godina načinio analizu stanja u javnom gradskom prevozniku KS, u kome, prema slobodnim procjenama eksperata za ljudske resurse, višak radne snage dostiže čak cifru od blizu 1.000 ljudi. A evidentno je i da se od tada pa do danas to stanje nije bitno promijenilo.

 

Sve to opet nameće novo logično pitanje: Koliko radnika trenutno zapošljava KJKP GRAS i koliko ih realno treba biti zaposleno u ovom javnom preduzeću?!
 

Naime, tokom jednog od brojnih štrajkova posljednih godina, frapantni podaci počeli su da izlaze u javnost - od tvrdnji da sarajevski GRAS ima čak 500 uposlenika više nego što ih ima beogradski gradski prevoz, iako je riječ o gradu sa blizu tri miliona stanovnika (a Sarajevo ih ima šest puta manje!), do izjava da bi čak 700 radnika GRAS-a trebalo biti penzionisano ili otpremljeno u penzije kao višak radne snage.


Prije četiri godine to je tvrdio i nekadašnji premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić. No, šta to u praksi i u novčanim iznosima znači?


Prema analizi koju je tada načinio DEPO Portal, stanje izgleda ovako:


Ako uzmemo minimalne lične dohotke, plus doprinose, topli obrok i troškove prevoza, mjesečni bruto trošak po jednom uposleniku iznosi najmanje 1.000 KM. Ako se taj iznos pomnoži sa 500 radnika, dobijamo cifru od 500.000 KM, dok za 1.000 radnika ona dostiže 1.000.000 KM mjesečno. Za godinu dana ovi troškovi iznose 6.000.000 KM, odnosno frapantnih 12.000.000 konvertibilnih maraka, potrošenih na višak radne snage u ovom javnom preduzeću.


Imajući u vidu plate uposlenika GRAS-a, koje se nikada nisu ubrajale u niža primanja na području Kantona Sarajevo, lako je zaključiti da nepotrebni godišnji trošak i te kako premašuje navedene cifre.


Može se pretpostaviti i da ovo nisu konačne cifre koje sa sobom nosi višak zaposlenih u GRAS-u, jer se na njih dodaju tekući administrativni i kancelarijski troškovi, tako da se ukupni troškovi mogu uvećati i za dodatnih 30 posto.

 

A šta bi se sve moglo napraviti sa ovim višemilionskim iznosima?! Za početak stare i dotrajale tramvaje, trolejbuse i autobuse zamijeniti novim, ugraditi efikasan sistem naplate karata na svim gradskim stajalištima, ukloniti iz javnog prevoza čopore bahatih revizora koji godinama predstavljaju svojevrsno ruglo grada, naručito kada se obruše na zalutale strance, pojeftiniti karte i gradski prevoz uskladiti sa standardima evropskih metropola... I još mnogo, mnogo toga o čemu Sarajlije mogu tek sanjati.


Jer, kako se to već dugi niz godina praktikuje u BiH - najlakše i nabahatije se rasipa javni novac! 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI