REKONSTRUKCIJA NIKAD RIJEŠENOG SLUČAJA

10 godina misterije: Šta se sve desilo u tri posljednja sata koja su zapečatila sudbinu male Madeleine McCann?

Hronika 30.04.17, 17:52h

10 godina misterije: Šta se sve desilo u tri posljednja sata koja su zapečatila sudbinu male Madeleine McCann?
Oldfield je u 21:30 sati otišao provjeriti svoju i McCannovu djecu. Samo je kroz vrata poslušao čuje li iz sobe kakve zvukove, ali kako ih nije čuo nije ni ulazio u sobu. Pola sata kasnije Kate je otišla obići djecu i primijetila da nema Maddie

 


Povodom desetogodišnjice nestanka Madeleine McCann, britanski mediji rekonstruirali su posljednja tri sata prije njezinog nestanka 3. svibnja 2007. godine, prenosi Dnevnik.hr.


Prije deset godina iz portugalskog odmarališta nestala je tada trogodišnja Britanka Madeleine McCann, koja je u odmaralištu bila sa svojom obitelji. Nestala je dok su roditelji večerali u restoranu ni 100 metara od apartmana.


20:31 sati – McCannovi odlaze na večeru


Madeleinina majka Kate pročitala je djevojčici i njezinim sestrama Sean i Amelie priču za laku noć u apartmanu u Praila de Luz. Potom je sa suprugom Gerryjem i prijateljima (Matt i Rachel Oldfield, Jane Tanner i Russell O'Brien) otišla na večeru u restoran u blizini apartmana. I prijatelji su u odmaralištu bili s djecom i svi su ih ostavili u apartmanima na spavanju. Svakih pola sata odlazili su provjeriti je li s djecom sve u redu. 


O'Brien je otišao provjeriti svoju djecu nešto prije devet sati, a uskoro im se za večerom pridružilo još prijatelja – David i Fiona Payne i Dianne Webster. Skupina je kasnije u istrazi bila poznata kao ''Tapas devetorka''. U tom su restoranu večerali svaku večer na odmoru i obilazili su djecu svakih pola sata.

 

Gerry McCann je djecu obišao u 21:05 sati, vidio da spavaju, ostavio vrata pritvorena i vratio se u restoran. 
Janne Tanner, obišla je svoju djecu desetak minuta kasnije. Pri tom je vidjela muškarca za kojeg je u istrazi rekla da misli da je nosio djevojčicu u ružičastoj pidžami kakvu je imala Madeleine. Taj trag je istraživan, ali 2013. odbačen kao dokaz, jer se ispostavilo da se najvjerojatnije radi o turistu.


Oldfield je u 21:30 sati otišao provjeriti svoju i McCannovu djecu. Samo je kroz vrata poslušao čuje li iz sobe kakve zvukove, ali kako ih nije čuo nije ni ulazio u sobu. Pola sata kasnije Kate je otišla obići djecu i primijetila da nema Maddie, piše Daily Mail.


22:00 sati – Madeleine je nestala


Kako Kate nije vidjela Madeleine u svom krevetiću, pomislila je da se djevojčica premjestila u krevet u kojem su spavali Kate i Gerry. Ali ni tamo je nije bilo. Jedan od svjedoka iz restorana tada je ispričao da je Kate utrčala i vikala: ''Uzeli su je, uzeli su je!'' 


Par je rekao da su znali da je oteta, jer je njezin medvjedić od kojeg se nikada nije odvajala ostao u krevetu. Dadilja koja je na odmoru nekoliko puta čuvala Madeleine, posvjedočila je da su McCannovi potom pretraživali kompleks odmarališta. Kate je, kaže, pri tom plakala i bila gotovo katatonična. Tražila je da se pretraže i kante za smeće.


22:14 sati – Pozvana je policija


Svjedoci kažu da je policiji, nakon što su pozvani, trebalo sat vremena da dođe u odmaralište. Ispitivanja na mjestu događaja, uz prevoditelje, trajalo je još sat vremena, a područje nije označeno kao mjesto zločina, što je značilo da su se ljudi ondje slobodno kretali, ulazili i izlazili bez ograničenja. Jedan od kasnijih istražitelja rekao je da je to na kraju bilo ''najlošije očuvano mjesto zločina''. 


Blokade na cestama postavljene su tek 12 sati nakon prijave nestanaka. Španjolske granične kontrole o slučaju su obaviještene tek sljedeće jutro, a to je ostavilo dovoljno vremena potencijalnim otmičarima da napuste zemlju bez problema.


Djevojčica Madeleine McCann nije pronađena ni deset godina nakon nestanka, pa i dalje ostaje veliki misterij što joj se dogodilo.

 

(Dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI