video/ položeno cvijeće

Obilježeno pola godine od tragične smrti Selme Agić i Edite Malkoč

Hronika 10.04.17, 13:40h

Obilježeno pola godine od tragične smrti Selme Agić i Edite Malkoč
Članica neformalne skupine studentica psihologije Lamija Spahić naglasila je da sjećanje na Editu i Selmu neće biti prekriveno prolaznostima vremena

 

Studenti i profesori Filozofskog fakulteta u Sarajevu danas su polaganjem cvijeća na mjestu stradanja odali počast studenticama Selmi Agić i Editi Malkoč koje su prije pola godine tragično preminule u saobraćajnoj nesreći.  

 

Dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu Salih Fočo ukazao je tom prilikom na potrebu podizanja spomenika Selmi i Editi na mjestu njihovog stradanja, upozorivši društvenu zajednicu da se o ljudima mora više brinuti.

 

-Svaki dan oko 5.000 ljudi dođe u zgradu našeg fakulteta, a ne postoji nijedan podzemni prolaz niti sigurni pristup zgradi - upozorio je dekan.

 

Ovim okupljanjem, dodao je, žele dati satisfakciju roditeljima stradalih studentica, ali ne i osuditi bilo koga, jer smatra da organi pravde trebaju raditi svoj posao.

 

Članica neformalne skupine studentica psihologije Lamija Spahić naglasila je da sjećanje na Editu i Selmu neće biti prekriveno prolaznostima vremena. Također je pozvala sve građane da prisustvuju večerašnjim protestima, kada će doći i porodice stradalih djevojaka.

 

- Večerašnji događaj održavat će naše emocionalno stanje, ali i našu borbu protiv neadekvatnog sistema - poručila je.

 

U ulici Zmaja od Bosne 10. oktobra prošle godine u večernjim satima, Sanjin Sefić je vozeći automobil 'golf VI' brzinom od 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, nakon čega je pobjegao. Time je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nezgode.

 

Suđenje Sefiću je počelo 21. marta, a novo ročište je zakazano za 20. april. U slučaj su uključene još četiri osobe, a to su njegova sestra Sari Sefić (23), Dino Alić (30), Amar Salihović (25) i Saud Nišić (29).

 

 

/Fena/mr/

BLIN
KOMENTARI