Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a poručio

Košarac: Potpuno jasno da ne postoji većina na nivou BiH

Front 05.04.17, 14:06h

Košarac: Potpuno jasno da ne postoji većina na nivou BiH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbio je danas da po hitnom postupku razmatra set zakona čijim usvajanjem bilo bi osigurano dodatnih 15 feninga iz akciza na naftu i naftne derivate za izgradnju autocesta i cesta

 

Predsjedavajući Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac je danas u Sarajevu, nakon sjednice tog doma, izjavio novinarima da set zakona koji dolaze iz Reformske agende danas nije prošao u jednom domu parlamenta BiH i da je to vrlo jasno manifestovanje da Vijeće ministara BiH nema većinu.

 

Naveo je da vlast na nivou institucija BiH jednu priču priča u Evropi, a onda kada se vrati u zemlju nema taj kapacitet da sigura prohodnost takvih zakona koji jesu dio Reformske agende, na koju su se obavezali svi u ovoj zemlji.

 

- Prema tome, potpuno je jasno da je ovo novi problem za vlast na nivou BiH. Potpuno je jasno da ne postoji većina na nivou BiH i ono što je veoma važno jeste da Denis Zvizdić podnese ostavku - istaknuo je Košarac.

 

Po njegovim riječima, to je ono što bi manifestovalo „da je BiH normalna zemlja“.

 

Ustvrdio je da su institucije RS-a stabilne, „Vlada, Narodna skupština i institucija predsjednika republike“.

 

- Pokazali smo spremnost da budemo dio Reformske agende. Sve ono što SNSD i vlast RS-a treba da uradi, uradila je. Iz tog razloga, a na temelju definiranih stavova iz Reformske agende, na temelju zaključaka Narodne skupštine, Klub poslanika SNSD-a se danas pojavio i uvijek će se pojaviti kada treba zaštititi interese RS-a - naglasio je Košarac.

 

Kaže da je ovo još jedna „institucionalna kriza u BiH proizvedena krizom u SDA i proizvedena jednom neargumentovanom, netačnom, pomalo nejasnom politikom SDS-a i Saveza za promjene“.

 

- Neka oni snose odgovornost. Mi u RS-u smo potpuno relaksirani na temelju današnjeg izjašnjavanja. Mi danas pokazujemo spremnost da budemo dio reformskog puta, tamo gdje je Republika Srpska vidljiva, tamo gdje su značajni interesi RS-a - naveo je Košarac.   

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbio je danas da po hitnom postupku razmatra set zakona čijim usvajanjem bilo bi osigurano dodatnih 15 feninga iz akciza na naftu i naftne derivate za izgradnju autocesta i cesta. Na taj način bi se omogućilo aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Kuvajtskim i OPEC fondom te nastavak aranžmana s MMF-om.

 

Poslanici SNSD-a su se danas, nakon što nisu prisustvovali prethodnim sjednicama Predstavničkog doma, pojavili u parlamentarnim klupama. 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI