Vijeće ministara BiH

Podržane izmjene i dopune Zakona o akcizama: Gorivo skuplje za 15 feninga

Front 28.03.17, 13:26h

Podržane izmjene i dopune Zakona o akcizama: Gorivo skuplje za 15 feninga
Predloženim zakonskim prijedlogom predviđa se povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru, što je bio jedan od uvjeta za nastavak aranžmana s MMF-om

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici podržalo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, saznaje Fena u Vijeću ministara BiH.

 

Predloženim zakonskim prijedlogom predviđa se povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru, što je bio jedan od uvjeta za nastavak aranžmana s MMF-om.

 

Nakon što je 24. marta istekao rok za ispunjavanje obaveza za nastavak aranžmana, MMF je taj rok produžio do 31. marta.

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić se nakon kratkog prekida sjednice obratio medijima i potvrdio da je Vijeće ministara sa usvajanjem današnjeg seta zakona u potpunosti ispunilo sve zadatke koji proističu iz prethodnih mjera aranžmana sa MMF-om.

 

"Danas smo usvojili nacrt izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, sa pratećim setom zakona koji uključuju nacrt izmjena i dopuna Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjelama prihoda kao i nacrt zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH. Osim toga, kao naredna prethodna mjera bitna za realizaciju aranžmana sa MMF-om što je bio zadatak Vijeća ministara usvojen je i zakon o osiguranju depozita u bankama u BiH i u konačnici je usvojena odluka o provođenju mjera radi ostvarivanja kvantitativnih kriterija usaglašenih pismom namjere o proširenom aranžmanu sa MMF-om za institucije BiH", rekao je Zvizdić.

 

Kazao je da su set ovih zakona Vijeće ministara BiH uputilo u dalju parlamentarnu proceduru sa prijedlogom da se razmatraju po hitnoj proceduri, javila je Anadolija.

 

Zakon o akcizama nisu podržali predstavnici Saveza za promjene, ali je Vijeće ministara BiH imalo dovoljan broj glasova da usvoji prijedlog zakona i pošalje ga u parlamentarnu proceduru

 

Usvajanje novog Zakona o akcizama uslov je za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je BiH trebala da ispuni do 24. marta, ali je taj rok za ispunjavanje obaveza pomjeren za 31. mart


 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI