Jeziv slučaj

Šokantna priča iz motela strave: 'Imala sam 14 godina kada su me zarobili. Za dvije godine silovalo me više od hiljadu muškaraca'

Hronika 16.03.17, 09:32h

Šokantna priča iz motela strave: 'Imala sam 14 godina kada su me zarobili. Za dvije godine silovalo me više od hiljadu muškaraca'
Ova građanska tužba prvi je slučaj prema Zakonu o trgovini ljudima u Pennsylvaniji koji je proširio definiciju zločina i dopustio procese protiv onih koji od njega profitiraju, ističe Shea Rhodes, direktorica Instituta Villanova za borbu protiv seksualne eksploatacije

 

Tinejdžerka koja tvrdi da je od svoje četrnaeste godine bila prisiljavana na spolni odnos s muškarcima tokom dvije godine, tužila je američki motel jer se nije obazirao na njeno iskorištavanje.

 

To je prva optužba prema zakonu iz 2014. iz savezne države Pennsylvanije koji žrtvama dopušta da tuže one koji neizravno profitiraju iz trgovine ljudima.

 

Tinejdžerka je bila zatočena u motelu Roosevelt Inn u Philadelphiji od svoje četrnaeste godine, te je više od dvije godine bila prisiljavana na spolni odnos s muškarcima nekoliko puta dnevno, stoji u optužbi.

 

Prema toj optužbi, koja je podnesena u petak, zaposlenici Roosevelt Inna su svakodnevno, od 2013., iznajmljivali sobe krijumčarima te tinejdžerke znajući da je koriste za seksualnu eksploataciju. Zbog toga žrtva, koja tvrdi da ju je tokom dvije godine silovalo više od hiljadu muškaraca, traži odštetu od 50 hiljada dolara.

 

Ova građanska tužba prvi je slučaj prema Zakonu o trgovini ljudima u Pennsylvaniji koji je proširio definiciju zločina i dopustio procese protiv onih koji od njega profitiraju, ističe Shea Rhodes, direktorica Instituta Villanova za borbu protiv seksualne eksploatacije.

 

Ovaj bi slučaj mogao ohrabriti buduće tužitelje i žrtve da na temelju toga zakona podnose tužbe u nadolazećim slučajevima, tvrdi Rhodes.

 

Udruga Polaris koja se bori protiv ropstva tvrdi da je kroz proteklu deceniju dobila dojave o više od 22 hiljade slučajeva krijumčarenja ljudi u Sjedinjenim Državama.

 

Globalno je taj broj oko 21 milion ljudi, prema podacima Ujedinjenih naroda, od kojih su 4,5 miliona seksualno eksploatirani.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MD)

 

 

BLIN
KOMENTARI