SBB osudila izjave predsjednika Turske

Neka Erdogan sukob s EU ne vodi preko Srebrenice! Genocid u BiH on moralno srozava za svoje dnevne potrebe

Front 15.03.17, 15:17h

Neka Erdogan sukob s EU ne vodi preko Srebrenice! Genocid u BiH on moralno srozava za svoje dnevne potrebe
Konfrontiranje Turske sa EU nikoga ne čini sretnim i nikome ne donosi dobro, naročito što se na ovakav način u evropskoj javnosti može izazvati i negativan odnos prema našoj zemlji, saopćeno je iz SBB-a

 


SBB sa velikim razočaranjem konstatuje da je nedopustiva polemika predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana sa zemljama EU na način da se srebrenički genocid moralno srozava za dnevne potrebe referenduma o promjeni turskog ustava, jačanje uloge tamošnjeg predsjednika i uvođenja smrtne kazne u toj zemlji.

 

SBB poziva predsjednika Erdogana i njegovu vladajuću stranku da turski parlament, poput više država Europske unije, napokon usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Republika Turska, nažalost, to još nije učinila, a istovremeno na vrlo glasan način sebe predstavlja kao velikog zaštitnika Srebrenice i Bošnjaka naspram članica EU, koje su usvojile spomenutu rezoluciju.

 

Konfrontiranje Turske sa EU nikoga ne čini sretnim i nikome ne donosi dobro, naročito što se na ovakav način u evropskoj javnosti može izazvati i negativan odnos prema našoj zemlji. To nije interes BiH i Bošnjaka, koji su čvrsto opredjeljeni na putu euroatlanskih integracija, ispunjavanja tih standarda i korištenju razvojnih fondova EU, saopćeno je iz SBB-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI