Novinar državne televizije Turske

'Sad je jasno da je Holandija namjerno organizovala Srebrenicu s jednim ciljem...'

Front 12.03.17, 15:15h

'Sad je jasno da je Holandija namjerno organizovala Srebrenicu s jednim ciljem...'
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je danas da će Holandija "platiti cijenu" nakon što je proterala tursku ministarku za porodicu Fatmu Betul Sajan Kaju iz svoje zemlje


Kahraman Haliscelik, dopisnik državne televizije Turske (TRT) iz New Yorka, optužio je Holandiju da je "namjerno organizovala Srebrenicu".


Naime, turski novinar sa sjedištem u New Yorku, napisao je na svom Twitter profilu kako se dosad (do eskaliranja tenzija između Holandije i Turske), mislilo da Srebrnica nije namjerno organizovana.

 

- Svi smo sve ovo vrijeme mislili da Srebrnica nije namjerno organizovana. Sada je jasno da su Holanđani htjeli da očiste Evropu od muslimana - napisao je Haliscelik.

 

kahraman-haliscelik

U međuvremenu, diploamtski sukob dvije zemlje se ne stišava.

 

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je danas da će Holandija "platiti cijenu" nakon što je proterala tursku ministarku za porodicu Fatmu Betul Sajan Kaju iz svoje zemlje.

 

- Hej Holandijo, ako žrtvujete tursko-holandske odnose zbog izbora u srijedu, platićete cijenu - dodao je on.

 

Erdogan je rekao da je s razlogom optužio holandsku vladu za nacizam i faišizam, rekavši da bi samo takvi režimi zabranili ministrima inostranih poslova da putuju izvan granica svojih zemalja.

 

I Turski premijer Binali Jildirim poručio je u nedelju kako će se primijeniti "snažne protivmjere" i odgovoriti na "najsnažniji mogući način" nakon što je turska ministarka izbačena iz Holandije.

 

Holandija je prvo odbila da izda dozvolu za sletanje aviona turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua koji je želio da prisustvuje skupu, a potom je onemogućila turskoj ministarki ulazak u konzulat te zemlje u Roterdamu te je nakon toga "ispratila" do granice.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI