pridruženi novi članovi

SBiH najavio formiranje probosanskohercegovačkog bloka (PROBOJ)

Front 22.02.17, 16:07h

SBiH najavio formiranje probosanskohercegovačkog bloka (PROBOJ)
Stranka za BiH je također saopćila da se ozbiljno priprema za naredne opće izbore, a predsjednik Amer Jerlagić izjavio da već sada razmišljaju o mogućim izbornim kandidatima

 

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) predstavila je na pres-konferenciji u Sarajevu nove članove, profesora Suada Kurtćehajića, Mirsada Tokaču i Tarika Delića.

 

Ujedno je najavila realizaciju projekta političkog centra (PROBOJ), odnosno formiranje probosanskohercegovačkog bloka, a o tome koje će ga još stranke i pojedinci činiti, informacije će objaviti uskoro. Jedini kriteriji su da im je Bosna i Hercegovina u srcu, a žele se posvetiti bržem pridruživanju BiH Evropskoj uniji, zaustavljanju ekonomske zaostalosti zemlje, borbi protiv raširene korupcije i kriminala.

 

Stranka za BiH je također saopćila da se ozbiljno priprema za naredne opće izbore, a predsjednik Amer Jerlagić izjavio da već sada razmišljaju o mogućim izbornim kandidatima.

 

Kada je u pitanju revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije Jerlagić kaže da je to pravo žrtava na pravdu, a mogući zahtjev nazvao isključivo pravnim, a ne političkim pitanjem.

 

Jerlagić očekuje da će srbijanski premijer Aleksandar Vučić na današnjem sastanku u Beogradu "prenijeti dio svoje smirenosti" na sugovornike, političare iz BiH Milorada Dodika i Mladena Ivanića te im staviti do znanja da je pitanje revizije ove presude pravna stvar.

 

Povodom najave izgradnje  brze ceste Sarajevo - Beograd, Jerlagić smatra da bi jedini logičan pravac bio trasa Sarajevo - Tuzla - Bijeljina te dalje, autoputem do Beograda.

 

Novoprimljeni član SBiH Suad Kurtćehajić je izjavio da u političkom angažmanu želi da bude dok BiH ne uđe "u sigurnu luku", EU i NATO, kao i da  želi doprinijeti prosperitetetu i boljitku građana BiH te da pogodan prostor za takvo kolektivno djelovanje vidi baš u Stranci za BiH.  Najavio je da će postaviti pitanje održivosti jednog od dva bh. entiteta koji nosi ime samo po jednom narodu, iako su i druga dva konstitutivna.

 

Mirsad Tokača je rekao da se  dugo opirao ulasku u politiku, ali je u međuvremenu odlučio izaći iz intelektualnog komfora i u okrilju reformirane SBiH posvetititi se boljitku BiH koju on želi vidjeti kao uređenu zemlju s razvijenom samoupravom na općinskom nivou, a ne entitetski organiziranu.

 

Tarik Delić  je istakao da je među rijetkim pojedincima koji su se vratili u BiH iz koje mladi školovani ljudi uglavnom odlaze, jer ne vide perspektivu. Vratio se sa željom da učini nešto za vlastitu zemlju u kojoj političke elite konstantno održavaju "staru retoriku".

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI