RASIPANJE BIVŠEG DIREKTORA 'ENERGOINVESTA'

Kako je Enes Čengić potrošio 62.800 KM u privatne svrhe: Od skupih odijela i kravata do ćevapa i kobasica u Bingu i Konzumu...

Front 07.04.16, 09:49h

Kako je Enes Čengić potrošio 62.800 KM u privatne svrhe: Od skupih odijela i kravata do ćevapa i kobasica u Bingu i Konzumu...
Do ovih šokantnih saznanja nedavno je došla Komisija za primopredaju dužnosti u „Energoinvestu“, jer je Čengiću u februaru istekao mandat, a imenovana je nova uprava. Nepravilnosti je utvrdila i interna kontrola „Energoinvesta“, saznaje Dnevni avaz

 

Bivši generalni direktor „Energoinvesta“ Enes Čengić potrošio je u posljednje četiri godine s biznis kreditne kartice ove državne kompanije ukupno 150.000 KM, od čega čak 62.800 maraka u privatne svrhe, otkriva „Dnevni avaz“.

 

Riječ je o biznis kartici koju imaju svi generalni direktori državnih firmi i ona im služi isključivo za korištenje novca za potrebe firme koju zastupaju, od putovanja do plaćanja smještaja u inozemstvu te poslovnih sastanaka.

 

Izvesti načistac

 

No, Čengić je, što nam je nezvanično potvrđeno iz više izvora iz „Energoinvesta“, ali i Uprave firme, potrošio 30.000 KM, a da nije priložio nijedan račun. Preostali dio novca opravdao je računima, ali je utvrđeno da je novac potrošen u svrhu koja nema nikakve veze s „Energoinvestom“, niti računi koje je prikazao imaju bilo kakve veze s poslovanjem ove kompanije. S ovim nepravilnostima upoznat je i Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.
 

- Tražio sam od Uprave firme da mi daju sve podatke i da se ove stvari izvedu načistac - rekao nam je Džindić.

 

Do ovih šokantnih saznanja nedavno je došla Komisija za primopredaju dužnosti u „Energoinvestu“, jer je Čengiću u februaru istekao mandat, a imenovana je nova uprava. Nepravilnosti je utvrdila i interna kontrola „Energoinvesta“, jer je od Radne grupe koju je imenovala Vlada FBiH ova kartica bila skrivena.

 

Da stvar bude gora, dok je Čengić trošio desetine hiljada maraka državnog novca za kupovinu privatnih stvari, radnici ove firme su gladovali. Još potražuju četiri zarađene plaće, a firma grca u enormnoj finansijskoj dubiozi.

 

Saznajemo da je ova vijest u „Energoinvestu“ prije nekoliko dana odjeknula kao bomba i dočekana je s nevjericom, pogotovo što je Čengić, a šo je istraga utvrdila, novac s biznis kartice trošio za kupovinu hrane i odjeće.

 

Čengić: Živio na račun firme

 

Prema podacima do kojih smo došli, Čengić je na putovanja biznis klasom vodio i prijatelje kojima je plaćao i privatni smještaj. Biznis karticom plaćao je čak i ćevape na Baščaršiji, nabavku mesa, najviše kobasica u „Konzumu“, hranu i kućne potrepštine u „Bingu“. Novac je trošio i na skupocjene kravate, čarape...

 

Čengić je kupovao i donji veš u inozemstvu, džempere, kao i skupocjenu odjeću u Beču, a sve novcem „Energoinvesta“ za koji nije priložio račune. Čengić je u skoro svakom gradu Evrope u kojem je bio trošio novac u privatne svrhe.

 

Kako nam je jučer nezvanično rečeno, Čengić je priznao da je potrošio novac te je, kada je suočen sa svim papirima, nedavno poručio da će ga vratiti.

 

Nezvanično nam je potvrđeno da je Uprave firme prikazala i lažni izvještaj o poslovanju za prošlu godinu u kojem je naveden dobitak od 1,4 miliona KM. Podaci do kojih je došla interna kontrola govore suprotno. Firma grca u dugovima i gubitak je veći od deset miliona KM.

 

Čengić: Ne želim ništa komentirati

 

Čengić je jučer, kada samo mu kazali zbog čega ga zovemo i na koje okolnosti, rekao za naš list da nikakve papire nije vidio.

 

- Ne želim ništa komentirati - kazao je Čengić.

 

(avaz.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 

BLIN
KOMENTARI