FOTO/ Mediteranski pronalasci asocijativne likovnosti

Izložba 'Maske i Totemi' Osmana Arslanagića u Zvonu

DEPO Art 28.01.15, 10:07h

Izložba 'Maske i Totemi' Osmana Arslanagića u Zvonu
'Maske i totemi' naziv je izložbe Osmana Arslanagića, slikara i scenografa, koja će u sarajevskoj galeriji 'Zvono' biti otvorena 29. januara u 21.00. Uz intervencije bojom na predmetima koje je oblikovalo more, Arslanagić u 'Zvonu' predstavlja radove nastale u cavtatskoj uvali Tiha i u sivu sarajevsku zimu donosi vedrinu Mediterana

 

Iz uvale Tiha u Cavtatu, gdje se zimi popravljaju i pituraju čamci i brodići, stigle su ''Maske i totemi'', dijelovi tragova mora na kopnu, pronađeni na prostoru površine 100 kvadratnih metara, pretvoreni u likovnu shemu na kojima je samo bojom intervenisao autor.

 

004

 

''To je jezik tog prostor'' kaže Osman Arslanagić Oma, naglašavajući kako ni jedan element nije dodat iz drugog mjesta, donesen iz Sarajeva i slično. ''Maske i totemi'' su nastali zahvaljujući ostacima u malom zalivu, na kraju parkinga, na mjestu gdje, kako Oma kaže-auti postaju brodovi, dodajući da ono što voda uradi od metala ili drveta samo po sebi je umjetnost.

 

maske-i-totemi-1

 

''Tri brodske kobilice, odnosno tri totema sam izronio. Zanimljivo je posmatrati i borove iglice koje padaju, more ih odnese i vrati kao potpuno novi proizvod.Bilo da je riječ o instalacijama ili scenografiji, razmišljanje je uvijek isto, samo je jezik drugačiji'', kaže Osman Arslanagić koji će u Zvonu predstaviti 13 radova nastalih u posljednje četiri godine, onoliko koliko ih je moglo stati u automobil, na zadovoljstvo brata, jer je zaljubljenost u morske intrvencije na predmetima rezultirala popunjavanjem solidnog dijela kuće.

 

fb-pl

 

Osman Arslanagić je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Profesionalni je scenograf koji u svojoj biografiji ima šest igranih filmova, oko 200 teatarskih predstava, brojne televizijske serije i emisije. Kao scenograf je radio u Holandiji, Francuskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori...

 

Redovni je profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu na predmetu Scenografija, kostim i maska. 

 

Dobitnik je 25 međunarodnih i domaćih nagrada za svoj rad i njemu najbitnije godišnje nagrade Collegiuma Artisticuma. Kao slikar samostalno je izlagao u Studgartu, Londonu,Trebinju, Utrehtu, Amsterdamu i Sarajevu...Materijal za izložbu ''Maske i totemi'' kompletan je pronađen u Uvali Tiha u Cavtatu.

 

Izložba Osmana Arslanagića u Galeriji ''Zvono'' biće otvorena 29. januara u 21h uz muzički izbor iz jazz i blues repertoara iz vlastite autorove kolekcije.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/K.Ljevak

 

 

 

 

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI