Nakon prelaska kod Željka Komšića

SBB pojašnjava zašto je Mirza Ustamujić napustio ovu stranku: Nije bio igrač za prvi tim!

Front 12.12.14, 16:14h

SBB pojašnjava zašto je Mirza Ustamujić napustio ovu stranku: Nije bio igrač za prvi tim!
Povodom objavljene informacije da je bivši federalni poslanik Mirza Ustamujić napustio SBB i prešao u DF, Pres-centar SBB-a saopćava:

 

 

 

- Kao potpuno mlad i anoniman čovjek, gospodin Ustamujić, kao poruka SBB-a mladim ljudima, 2010. godine bio je nosilac liste za Federalni parlament. Osvojio je skromnih 2.936 glasova te ga je na istoj listi pretekao treći rangirani kandidat SBB-a, gospodin Fehim Škaljić sa znatno boljim rezultatom.

 

Iako je bio aktivan poslanik u Predstavničkom domu FBiH, Predsjedništvo SBB-a procijenilo je da Ustamujiću ne može biti ispunjen zahtjev da bude nosilac liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH 2014. iz više objektivnih razloga, stoji u saopćenju. 

 

- Prvo, uspostavljen je osnovni kriterij da ključna mjesta na listama nose ljudi vrlo realizirani u svojim bazičnim strukama. Zato su prednost dobili gospodin Damir Arnaut, donedavni ambasador BiH u Australiji, inače poznati pravni ekspert koji je pravo doktorirao u SAD i aktivno učestvovao u Ganićevoj i Divjakovoj odbrani. Prednost je dobila i Edita Đapo, bivša zamjenica ministra finansija u Vijeću ministara BiH, i ona je jedina osoba iz BiH koja je doktorirala makroekonomiju u Tokiju. Također, prednost u odnosu na Ustamujića dobio je Fehim Škaljić, koji je 2010. godine imao bolji izborni rezultat od njega i bio je vrlo uspješan predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH - navodi se u saopćenju SBB-a.

 

Iz SBB-a ističu da je ispravnost ovakvog rangiranja potvrđena i činjenicom da je sve troje spomenutih kandidata pojedinačno dobilo dvostruko ili trostruko više glasova nego Ustamujić 2010. godine (Škaljić 14.958; Đapo 6.288; Arnaut 5.272 osvojena glasa). Ustamujić nije mogao biti ni nosilac federalne liste u svojoj izbornoj jedinici. Jer, za nosioca liste određen je načelnik sarajevske općine Stari Grad gospodin Ibrahim Hadžibajrić. Usporedbe radi, on je ove godine osvojio 8.584 glasa, trostruko više nego Ustamujić sa 2.936 glasova na istoj poziciji nosioca liste 2010.

 

- Činjenica da su se na istoj federalnoj listi našla imena tako referentnih ličnosti kakva je svjetski poznata glumica, jedina osoba iz BiH koju je primio američki predsjednik Barack Obama i novoizabrana zastupnica gospođa Zana Marjanović, te da je ukupni rezultat SBB-a na ovim izborima znatno bolji nego 2010. godinu, pokazuje da su kandidatske liste napravljene u velikoj konkurenciji iznimno uspješnih pojedinaca. Zbog svega toga, Ustamujić nije mogao biti u prvom timu kandidata na oktobarskim izborima - saopćili su iz SBB-a, te dodali da će SBB nastaviti s kadrovskom politikom koja podrazumijeva da šansu dobiju svi, a naročito oni koji su u svojim bazičnim strukama napravili izvanredne osobne rezultate i bavljenje politikom za njih znači samo nastavak uspješnih karijera.  

 

- SBB će i dalje graditi stranku i društvo jednake šanse. Zato uopće ne smatra spornim da neko ko istinski ne prihvata ovakve pravične i poštene kriterije priliku za ostvarivanje svojih ambicija ulaska u vlast potraži prečicom u strankama sa slabijim izbornim rezultatom od SBB-a - zaključuje se u saopćenju Pres-centra SBB-a.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI