NASTAVAK KVALIFIKACIJA ZA TRADICIONALNI 11. FESTIVAL POP ROCK GRUPA BiH

'Nove nade, nove snage' 30. avgusta u Domu mladih

DEPO CLUBBING 19.08.14, 13:29h

'Nove nade, nove snage' 30. avgusta u Domu mladih
U želji očuvanja sarajevske i bh. pop rok scene, kao i afirmisanja mladih stvaralaca i izvođača iz svih žanrova muzičke umjetnosti, nastavlja se tradicionalni muzički "11. Festival pop rock grupa BiH - Nove naden nove snage" u sarajevskom Domu mladih

 


Uz financijsku podršku Općine Centar Sarajevo, desit će se jubilarni "11.festival pop rock grupa BiH - Nove naden nove snage" u sarajevskom Domu mladih. Kvalifikacije se dešavaju jednom mjesečno koncertnim nastupima, a počele su od aprila, svake posljednje subote u mjesecu, i traju do novembra ove godine, kada će se desiti i  veliko super finale najuspješnijih demo bendova ovoga festa.


Prve kvalifikacije za ovu amatersku rock'n'roll radionicu su održane u amfitetaru Doma mladih 26. aprila i to kao prva runda za ulazak u oktobarsko polufinale i novembarsko veliko super finale. Pred gotovo punim amfiteatrom nastupili su mlađani predstavnici bh. muzičke scene različitih žanrova sa autorskim radovima kao i obradama pjesama drugih izvođača. U kategoriji autorskih radova u finale je ušao bend "Kilimanjaro", ujedno i najmlađi učesnik te večeri, a u polufinale "Essence Of Black", dok su u  "cover" kategoriji ili obradama pjesama drugih autora u finalu  svoje mjesto obezbijedili bend "Bezbelije", a u polufinalu grupa "Struja".


Grupa Futavci", pobjednici prošlog Festivala, koji se desio 2012 godine, su ovaj put nastupili kao specijalni gosti i svojim nastupom u potpunosti opravdali šampionsku titulu od strane publike, koja ih je i ovaj put gromoglasno podržavala tokom polusatnog nastupa i ujedno koncertne promocije novih pjesama za njihov prvenac album "Socijalni rok".


Sljedeće kvalifikacije održavaju se 30. augusta u amfitetaru Doma mladih i tom prilikom će se predstaviti sarajevske grupe "Pad sistema", "Ulica" i "Dolia", kao i gosti iz Banjaluke grupa "M.O.B.S.", dok će specijalni gost ove pop rock fešte biti novi predstavnici bh. muzičke scene grupa "Bezbeli apstraklije".

 

nove-nade-nove-snage


Želimir Altarac Čičak, organizator i inicijator ovog već tradicionalnog demo festivala bh. grupa je kaže:


- To će biti tri decenije ove amaterske pop rock radionice. Prvi festival se desio 1984. godine i trajao je do 1992. godine, a održano ih je osam u okviru koga su se predstavile 263 mlade neafirmisane demo grupe iz svih krajolika BiH. To je bila istinska amaterska pop rock radionica mladih i neafirmisanih stvaralaca koji su tu imali svoje prve nastupe u okviru klupske scene, koja je uspješno radila do 1992. godine u Domu mladih. Iz tada anonimnih grupa, nekoliko godina kasnije, izrasli su muzički velikani kao što su Dino Merlin, Hari Mata Hari ("Baobab"), "Regina", "Letu štuke", "Protest", "Konvoj", "Knock Out" ("Apokalipsa"), "Rupa u zidu" - (Damir Avdić Diplomatz )..., i mnogi drugi muzičari koji i danas djeluju u raznim bendovima sa više ili manje uspjeha. Nakon šesnaest godina, 29. marta 2008., u obnovljenom sarajevskom Domu mladih, ovaj festival ponovo nastavlja sa aktivnošću afirmisanja mladih stvaralaca iz svih oblasti i žanrova pop-rock muzike, bez obzira na sve prekide kao i ove dvogodišnju pauzu  Tu su nekad svoje prve promotivne nastupe imale tate i mame današnjih mlađanih učesnika pa se u mnogim slučajevima tu i porodična muzička tradicija nastavlja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

BLIN
KOMENTARI