MONUMENTUM//MOMENTUM//MEMENTO

Večeras otvaranje nove stalne postavke Umjetničke galerije BiH

DEPO Art 22.05.14, 13:23h

Večeras, 22. maja, sa početkom u 19:30 sati, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine bit će upriličeno otvaranje nove stalne postavke pod nazivom MONUMENTUM//MOMENTUM//MEMENTO

Monumentum Umjetnička galerija BiHVečeras, 22. maja, sa početkom u 19:30 sati, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine bit će upriličeno otvaranje nove stalne postavke pod nazivom MONUMENTUM//MOMENTUM//MEMENTO.

Od svih prethodnih stalni postavki razlikuje se po svojoj veličini, ali zapravo ova postavka urađena je po istom principu kao i sve dosadašnje – djela iz depoa poslužila su kao inspiracija za pričanje priče, ovaj put ne o XX vijeku u umjetnosti BiH ili o boji, već o jednom istorijskom događaju, koji se desio u Sarajevu prije 100. godina. Priča ove stalne postavke u svom središtu ima medaljon, dio spomenika – Spomenika umorstvu- podignutog 1917. godine na godišnjicu atentata na prestolonasljednika Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju.

Uz medaljon, a također kao dio spomenika, izložene su i dvije krune, koje su se nalazile na njegovom vrhu.

Ova tri artefakta prošla su veoma intenzivan restauratorski tretman – zahvate je izvršio kipar Daniel Premec.

Izložba obuhvata i rad Radenka Milaka iz ciklusa “28/06/1914.”, naslikan 2005. godine.

Poseban segment izložbe je video instalacija dvije mlade češke umjetnice, Alie Krulisove i Jane Morkovske, pod nazivom Gavrilov princip.

Pored pobrojanih radova, na ulazu u Galeriju nalazi se rad koji je zamotan, pokriven i koji će biti iznenađenje za posjetioce.

Sam naziv izložbe uveliko je poslužio i za objašnjenje njenog koncepta.

MONUMENTUM stoji za spomenik koji to više nije, ali i ti djelovi u sebi nose mnogo različitih slojeva i priča koje sežu čak do današnjih dana.

MOMENTUM stoji za video instalaciju kroz koju mora proći svaki posjetilac i na trenutak se naći u poziciji Ferdinanda i Sofije koji prolaze kroz masu posmatrača i znatiželjnika koji su izašli da vide i pozdrave povorku. Video instalacija pokazuje trenutak, simuliran i snimljen u slow motion,  kada se čuje pucanj i reakciju tih posmatrača. Ovaj rad postavlja pitanje šta je trenutak u istoriji ili istorijski trenutak i koliko je pojedinac svjestan da je u tom jednom trenutku od posmatrača postao svjedokom.

I MEMENTO kao poruka da se pamti ili zapamti ili kao naša namjera da ovom izložbom damo svoj doprinos sjećanju na prvu i do tada najveću katastrofu koju su ljudi sami sebi priredili.

S obzirom na temu postavke, u saradnji sa Muzejom grada, izložba će biti povezana sa Muzejom atentata, a posjetiocima će biti omogućeno da dobiju kompletnu sliku o tom historijskom trenutku.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)