FOTO/ 'TRESLO' SE I U SARAJEVU, TUZLI, BIHAĆU...: Zemljotres jačine 4,5 po Richteru pogodio Zenicu, građani noć proveli na ulicama

Subota | 28.07.2012.

Zemljotres jačine 4,5 po Richteru pogodio je Bosnu i Hercegovinu u 1:15 sati, a epicentar potresa bio je dva klilometra od Zenice što je izazvalo veliku paniku među građanima

Potres u Zenici

Epicentar potresa bio je nekoliko kilometara od Zenice, a kako je saopštila stranica koja saopštava o zemljotresima Earthquake.com, zabilježen je na dubini od dva kilometra.

Zemljotres se osjetio i u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci, Bihaću.

Građani Zenice su nakon ovog potresa prestrašeni izašli na ulice nakon što su u mnogim stanovima padali dijelovi namještaja, a vidna su i vanjska oštećenja na mnogim zgradama. Na sreću, niko nije povrijeđen.

Potres u Zenici

Kako navodi Evropski mediteranski seizmološki centar, epicentar potresa je bio sedam kilometara istočno od Zenice na dubini dva kilometra.

Brzo poslije prvog, ali na većoj dubini od 12 kilometara, ovo područje pogodio je drugi zemljotres jačine 4,2 stepena koji se nešto manje osjetio, a u 2:35 tlo se ponovo treslo, ali je zabilježen manji potres od 2,9 stepeni.

Potres u Zenici

Na osnovu podataka i informacija prikupljenih od Operativnih centara civilne zaštite općina, općinskih Službi civilne zašitite i drugih subjekata Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalni operativni centar izvjestio je da je dosada registrovano ukupno četiri zemljotresa prema tabelama izuzetih sa automatskih mjernih stanica, koje prikazuju trend smirivanja tla.

Na teritoriji grada Sarajeva gotovo svakodnevno se javljaju zemljotresi intenziteta manjeg od III stepena Merkalijeve skale, koje registruju samo instrumenti. Epicentralna područja ovih poresa su Pale, Prača, Hrasno, Trebević, Vučja Luka i Vogošća. Snažniji zemljotresi su relativno rijetki. U toku jedne godine na teritoriji Kantona Sarajevo registruje se u prosjeku oko 100 zemljotresa.

Dubina hipocentra se kreće od 4 do 30 km. Od tog broja, svake godine bude dva do tri zemljotresa koji mogu izazvati osjetljivo podrhtavanje tla ili nanijeti manju materijalnu štetu na građevinskim objektima. Od 1900. godine, tj. od kada se na ovom području zemljotresi instrumentalno registruju, zabilježeno je 74 zemljotresa čija magnituda je bila preko 3,0 Rihtera ili intenzitet veći od V stepeni Merkalijeve skale, odnosno to su zemljotresi koji su izazvali materijalne štete ili su odnijeli ljudske živote.

(DEPO/BLIN/em)

comments powered by Disqus

Transparency International BiH


Promo


DEUTSCHE WELLE