nova lokacija

Filmski muzej dobija trajno mjesto: 'Valter' će od sada stanovati na Bistričkoj stanici

Kultura 07.05.24, 16:41h

Filmski muzej dobija trajno mjesto: 'Valter' će od sada stanovati na Bistričkoj stanici
Sam film "Valter brani Sarajevo" Hajrudina Šibe Krvavca remek-djelo je ovdašnje kinematografije, ali više od toga


U četvrtak, 9. maja, otvara se postavka Muzeja "Valter brani Sarajevo" na Bistričkoj stanici. Time će ovaj filmski muzej posvećen kultnom filmu bh. kinematografije dobiti svoje trajno mjesto.

 

Muzej je, kao projekt Filmskog centra Sarajevo, bio otvoren 6. aprila 2019. godine u ulici Dženetića Čikma. Otvaranje ovog prvog filmskog muzeja u ovom dijelu Evrope izazvalo je veliki interes javnosti, ali i turista u BiH, regiji i svijetu, naročito u Kini. Na inicijativu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić došlo je do premještanja lokacije muzeja na obnovljenu Bistričku stanicu, gdje su snimane neke od scena u filmu. Istovremeno, brigu o muzeju, u partnerstvu sa Filmskim centrom Sarajevo, preuzela je Javna ustanova "Gradski muzeji".

 

Premještanje na novu lokaciju otvorilo je mogućnosti za kreiranje dodatnih i novih muzejskih elemenata koji su rađeni u posljednjih pola godine, a nastavit će se i nakon otvaranja muzeja. Jer, kako kažu pokretači muzeja, Valter je priča koja traje.

 

Sam film "Valter brani Sarajevo" Hajrudina Šibe Krvavca remek-djelo je ovdašnje kinematografije, ali više od toga. Postao je jedan od zaštitnih znakova antifašističkih tradicija Sarajeva i ostavio je ogroman utjecaj na masovnu kulturu u BiH i regiji, dok je njegova popularnost u Kini gotovo nevjerovatan društveni fenomen.

 

Sama postavka muzeja urađena je kroz rekonstrukciju scena i drugih elemenata iz filma korištenjem scenografskih elemenata, voštanih figura redatelja i glavnih junaka iz filma, kostimografije, rekvizita, pratećeg materijala i audio-vizualnih tehnologija. Autor ideje i koncepta muzeja je filmski redatelj Jasmin Duraković, dok je njegovoj postavci radio veliki broj profesionalaca iz filmske i kreativne industrije Sarajeva i BiH.

 

Osim Grada Sarajeva, JU "Gradski muzeji" i Filmskog centra Sarajevo, partneri u projektu otvaranja muzeja su Vlada Kantona Sarajevo i Visit Sarajevo. Otvaranje je zakazano na Dan antifašizma i pobjede, 9. maja, u 12 sati i dio je programa "Dani Kantona Sarajevo".

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI