kakav je bio prijedlog nip-a

Konaković: Kada Čović ode u NSRS i pošalje poruke koje se Bošnjacima ne sviđaju, oni biraju Komšića... To nama ne treba!

Front 27.03.24, 20:32h

Konaković: Kada Čović ode u NSRS i pošalje poruke koje se Bošnjacima ne sviđaju, oni biraju Komšića... To nama ne treba!
Silajdžić je 2006. rekao: Ogadit ćete Hrvatima BiH! To su stvari koje se trebaju praviti kao pretpostavka za konsenzus kako bi i druga pitanja bila riješena - kaže Konaković i pojašnjava kakav je bio prijedlog NIP-a

 

 

- Kada ode Čović u NSRS i pošalje poruke koje se Bošnjacima ne sviđaju, oni biraju Željka Komšića - kazao je u večerašnjem Pressingu na N1 ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.


Zašto ste pristali da razgovarate u Bakincima o stvarima koje nisu bile među zahtjevima EU?


- Osim EU puta, BiH ima svoj život i van EU agende. Mi još imamo propise, zakone i dnevne probleme koji se ne tiču EU. BiH je zemlja konsenzusa i svako onaj ko ne sjedi i ne razgovara, laže birače. Pitanje Ustavnog suda je propisano našim ustavom i rečeno je da će se nakon određenog roka to pitanje rješavati u Parlamentu i trebamo... Ne onako kako to Dodik vidi. Svi imamo tonske zapise, svi ćemo donijeti svoje prijedloge. Kada ćemo početi razmišljati o nekom opuštanju? Kada prestanu napadi na BiH. Kada prestanu secesionističke poruke. Nećemo dozvoliti da Ustavni sud kao temelj zaštite Ustava bude poljuljan. Silajdžić je 2006. rekao: Ogadit ćete Hrvatima BiH. To su stvari koje se trebaju praviti kao pretpostavka za konsenzus kako bi i druga pitanja bila riješena - kaže Konaković i pojašnjava kakav je bio prijedlog NIP-a:


- NIP je imao dobar prijedlog, danas mi se čini bolji nego ikada, rekli smo - 'ajde ako smijete vi iz etničkih skupina na crtu građanskom. Evo vam, dajte četvrtog člana Predsjedništva. Neka tri biraju etnički, Hrvati, ne tamo gdje HDZ kontroliše procese. Dajte da taj četvrti kandidat bude sa jedne izborne jedinice cijele BiH, građanske orijentacije. Mi hoćemo da dođemo u fazu razgovora, mi smo u Neum došli sa ovim prijedlogom.


Hoće li Trojka na narednim izborima imati kandidata za Predsjedništvo iz reda Hrvata?


- Narod i pravda neće imati kandidata niti ću ja to zagovarati. Ne znam da li će Trojka to raditi - kaže Konaković.


Komšić najavljuje nasljednika?


- Ja bih ovako postavio stvari. Ne zna se kome to više odgovara, HDZ-u ili Komšiću. Oni neispcrpno troše agendu oko ove teme. Komšić je potpuno homogenizirao hrvatsko glasačko tijelo. Meni smeta to što će on uskoro biti 16 godina na poziciji člana Predsjedništva, ne mogu nabrojati pet dobrih stvari koje je uradio za BiH. Da je Komšić ušao, to je bila zamisao, da SDP uđe u hrvatsko glasačko tijelo, da otvori kancelarije u Livnu, Širokom, Mostaru, pa da dole uzmu glasove, to bi bila pobjeda te priče. Mi imamo Komšića, kada ode Čović u NSRS i pošalje poruke koje se Bošnjacima ne sviđaju, oni biraju Željka Komšića. To je bio sistem spojenih posuda, ja mislim da to nama ne treba - ističe ministar vanjskih poslova BiH.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI