ne znaju kada će ih biti

Na KCUS-u nemaju injekcije važne za liječenje bolesti oka: Pacijenti zabrinuti, moraju ići u privatne klinike

Hronika 27.04.24, 08:47h

Na KCUS-u nemaju injekcije važne za liječenje bolesti oka: Pacijenti zabrinuti, moraju ići u privatne klinike
Pacijentica iz Sarajeva imala je zakazan termin za ovu injekciju, koju prima od januara otkako je imala infarkt oka, saznala je da injekcija nema kada je došla na Očnu kliniku KCUS-a

 

 

Pacijenti kojima je za liječenje bolesti oka neophodna injekcija Avastin, a koji se liječe na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, moraju ići u privatne klinike, ako su u mogućnosti, kako bi dobili ovu injekciju jer ih je na KCUS-u nestalo prije desetak dana. 


Pacijentica iz Sarajeva imala je zakazan termin za ovu injekciju, koju prima od januara otkako je imala infarkt oka, saznala je da injekcija nema kada je došla na Očnu kliniku KCUS-a.


Do sada, nije bilo problema.


Međutim, kada je došla na Očnu kliniku u terminu kada je zakazana za pimanje injekcije, pacijentici koja se obratila redakciji N1 saopštavaju da te injekcije trenutno nema i da ne znaju kada će je biti. Pacijentica je za N1 ispričala da je, dok je bila na pregledu, svjedočila i brojnim pozivima građana iz mnogih dijelova FBiH koji su zvali i pitali kada će injekcije biti, ali da medicinske sestre nisu imale odgovor na to pitanje. 


Na KCUS dolaze pacijenti iz drugih kantona Federacije BiH mimo KS i to i iz USK-a, BPK-Goražde i ZDK.

 

N1 je kontaktirao KCUS s ciljem dobijanja odgovora na pitanje u vezi sa ovim lijekom, ali do objave ovog teksta tražene informacije nisu dobili.


Oftamolog objašnjava važnost ovog lijeka


Priznati oftamolog Bojan Kozomara za N1 je sa stručnog aspekta objasnio koliko je ovaj lijek važan za pacijente te da se koristi i za one koji boluju od dijabetesa.


- Prvo je važno znati da je to “off-label” lijek kada su u pitanju liječenja oboljenja zadnjeg segmenta oka, odnosno da je to zapravo citostatik koji se koristi za liječenje karcinoma debelog crijeva. Sasvim slučajno je otkriveno da u mnogo manjoj dozi može da ima pozitivno dejstvo na liječenje pojedinih oboljenja na očnom dnu, prvenstveno na dijabetički makularni edem (otok žute mrlje na očnom dnu kod pacijenata koji boluju od dijabetesa) - objasnio je on za N1.


Također je kazao da postoje i drugi lijekovi mimo Avastina koji se koriste u liječenju oboljenja oka.


- Postoji mnogo više lijekova koji su napravljeni kao isključivo oftalmološki faraceutski preparati (Lucentis, Eylea, Beovue, itd.) za liječenje istih oboljenja oka kao i Avastin - rekao je Kozomara.


Dok lijeka na KCUS-u nema, pacijenti i pored zdravstvenog osiguranja kojeg imaju moraju isti tražiti u privatnoj režiji.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI