nemušta pojašnjenja odgovornih

Zašto bi se građanima dizala cijena struje, ako su prošloj godini već povećani njena proizvodnja i izvoz?

Biznis Klub 26.03.24, 12:34h

Zašto bi se građanima dizala cijena struje, ako su prošloj godini već povećani njena proizvodnja i izvoz?
U nemuštim pojašnjenjima u vezi s potrebom poskupljenja, nadležni pričaju o svemu, izuzev o onome šta bi to oni mogli učiniti na rješavanju dugova i problema, a da ne 'udare' po džepovima građana. Jer, nisu građani stvarali gubitke i potpisivali štetne ugovore, nego su to radili direktori elektroprivreda koje je na te pozicije postavila vlast

 

 

Već mjesecima se u BiH najavljuje mogućnost poskupljenja struje, od čega najviše strepi većina građana koja se ionako teško bori sa visokim cijenama osnovnih namirnica za život i kojima ne pomaže nikakvo 'zaključavanje cijena' pojedinih proizvoda kada su one za mnoge već odavno na nedostižnoj visini njihove kupovne moći, piše Raport.


Uz dosadašnje razne namete u vidu nebrojenih akciza 'na ovo i na ono' i ovaj put vlasti valjda nesposobnost i greške u rukovođenju elektroprivredama njihovih kadrova namjeravaju namiriti 'preko leđa građana'.


Građani nisu odgovorni za gubitke elektroprivreda


Tako uz najavljeno poskupljenje struje korisnicima usluga Elektroprivrede BiH provlači i priča o tome kako je to preduzeće u gubicima , što nije nikakav argument za to da se domaćinstvima poveća cijena struje.


Jer, nisu građani stvarali gubitke i potpisivali štetne ugovore , nego su to radili direktori elektroprivreda koje je na te pozicije postavila vlast.


U nemuštim pojašnjenjima u vezi s potrebom poskupljenja, nadležni pričaju o svemu, izuzev o onome šta bi to oni mogli učiniti na rješavanju dugova i problema, a da ne „udare“ po džepovima građana.


U svojevrsnom kolopletu dešavanja i informacija u elektroenergetskom sektoru u BiH, u kojem se prepliću one iz tri elektroprivrede, dva entitetska i jednog državnog regulatora za električnu energiju, kao i jednog nezavisnog operatera, a koje „izdašno hrani“ naša struja, često oprečnima i za „običnog“ građanina nejasnoj i terminologiji i tokovima električne energije, ono što je potpuno jasno je to da se u „strujnom kolu“ u BiH vrte ogromne pare.


O tome svjedoče i podaci iz izvještaja Državne regulatorne komisije za električnu energiju koji će se uskoro naći u parlamentarnoj proceduri.


Uz sve probleme koje nam vlast servira da bi opravdala potencijalno poskupljenje , s druge strane u izvještaju DERK-a piše da je „elektroenergetski sistem BiH u toku 2023. godine radio stabilno, uz povoljne hidrološke uvjete.“


Za povećanje prijenosne mrežarine nema osnova


U Elektroprijenosu BiH, konstatirao je DERK došlo je do povećanja prihoda koje ta kompanija ostvaruje kroz aukcije za dodjelu prekograničnih prijenosnih kapaciteta.


U 2023. godini prihodi od mjesečnih aukcija bili su oko 15, 9 miliona KM, a od dnevnih i unutardnevnih oko 1, 5 miliona KM, dok je rezultat godišnje aukcije za 2024. godinu, koja je održana u decembru 2023. godine oko 14, 6 miliona KM.


Usporedbe radi, DERK je naveo da je u prethodnim godinama sav prihod od aukcija u Elektroprijenosu iznosio šest do sedam miliona KM godišnje, tako da je evidentno o kakvom se povećanju radi.


Nastavak teksta čitajte OVDJE!


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI