lijepe vijesti za penzionere

Poznato i kada: Penzije u FBiH će rasti, najavljeno usklađivanje

Hronika 16.03.24, 15:14h

Poznato i kada: Penzije u FBiH će rasti, najavljeno usklađivanje
Zajamčena penzija u Federaciji BiH trenutno iznosi 674,52 KM, dok je prosjek penzija korisnika samostalnih penzija u ovom entitetu, a kojih je na isplati za februar bilo 364.249, iznosio 710,64 KM


Jaz između primanja korisnika najniže i najviše penzije je u RS znatno izraženiji nego što je slučaj u Federaciji BiH. Osiguranici koji su u RS ostvarili 15 godina radnog staža od januara ove godine primaju penziju od 300,60 KM, dok je iznos najviše u ovom bh. entitetu čak 3.228,64 KM, piše Vecernji.ba.

 

Dakle, razlika u mjesečnim primanjima između penzionera koji prima najnižu i onog koji prima najvišu mirovinu u ovom bh. entitetu iznosi čak 2.928,04 KM.

 


S druge strane, u Federaciji BiH je zahvaljujući odluci Vlade o akontativnom usklađivanju iznos najniže penzije, gdje se ubrajaju i oni penzioneri s 15 godina radnog staža, od početka ove godine 565,18 KM, a najviša penzija ostvarena prema Zakonu o penziono-invalidskom osiguranju Federacije BiH iznosi 2.800 KM.

 

Najviša penzija ostvarena prema ovom zakonu, koji je vrijedio do 1. marta 2018. godine, iznosi 2.757,44 KM. Tako u ovom bh. entitetu razlika u mjesečnim primanjima između penzionera s najnižom i onog koji prima najvišu penziju iznosi 2.234,82 KM. Ovi podaci pokazuju i kako je iznos najviše penzije u RS za čak 428,64 marke veći od iznosa najviše ostvarene prema Zakonu o penzionom i invalidskom osiguranju Federacije BiH.

 

Inače, za razliku od Federacije BiH, najniža penzija u RS određena je u pet nivoa, ovisno o dužini penzionog staža osiguranika, a sve to je definirano Zakonom o penzionom i invalidskom osiguranju RS. Tako osiguranici koji su svoj radni vijek završili s između 15 i 20 godina radnog staža od januara ove godine imaju penziju u visini od 360 KM, dok za radni staž između 20 i 30 godina najniža zajamčena iznosi 420,90 KM. Oni čiji je radni staž između 30 i 40 godina sada primaju 481 KM, a svi koji su imali puni radni staž s povećanjem od početka ove godine primaju iznos od minimalno 601,35 maraka.

 

Zajamčena penzija u Federaciji BiH trenutno iznosi 674,52 KM, dok je prosjek penzija korisnika samostalnih penzija u ovom entitetu, a kojih je na isplati za februar bilo 364.249, iznosio 710,64 KM. Prosječna penzija u RS u februaru iznosila je 592,06 KM, a strukturu korisnika penzija za februar u RS činile su starosne penzije - s 62,34 posto, porodične s 25,24 posto, invalidske s 12,36 posto i ostala prava s 0,06 posto.

 

Penzije u Federaciji BiH još će rasti jer u aprilu slijedi konačno usklađivanje penzija za ovu godinu u skladu sa Zakonom o MIO FBiH, a koje bi u konačnici trebalo iznositi od 6 do 7 posto. Predstavnici penzionera u Federaciji BiH nezadovoljni su postotkom rasta penzija u ovoj godini, zbog čega od Vlade Federacije BiH traže da se penzije 15. aprila usklade za pet posto, insistiraju na 13. penziji u iznosu od 670 KM i izmjenama Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju u članu 79. koji se tiče usklađivanja penzija.

 

Posljednji sastanak o ovoj temi između predstavnika Vlade Federacije BiH i predstavnika penzionera održan je prije nekoliko dana, međutim, bez konkretnih zaključaka. Predstavnici penzionera istaknuli su kako nemaju namjeru odustati od svojih zahtjeva, dok su iz Vlade Federacije BiH predložili novi sastanak za mjesec. Inače, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić nedavno je izjavio kako se problemi s kojima se su srećupenzioneri trebaju rješavati sistematski, u fazama, ako se želi poboljšati status i kvalitetu ne samo ovih ljudi koji su sada u penziji nego i onih koji će u idućem razdoblju tek steći status penzionera.

 

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI