PRIHODI PALI, RASHODI NARASLI

Elektroprivreda BiH tone u gubitak od 140 miliona KM, finansijski rezultat gori nego što se najavljivalo

Biznis Klub 11.03.24, 20:16h

Elektroprivreda BiH tone u gubitak od 140 miliona KM, finansijski rezultat gori nego što se najavljivalo
Lošem rezultatu kumovao je pad ukupnog prihoda za oko 10,8 posto na 1,16 miliajrdi KM, dok su ukupni rashodi narasli za oko 0,9 posto na 1,30 milijardi KM

 

 

 

Elektroprivreda BiH zabilježila je u 2023. godibni neto gubitak od 140,3 miliona maraka, pokazuje danas objavljeni finansijski izvještaj.
Finansijski rezultat gori je nego što je tokom prošle godine najavljivano iz kompanije, kada se javnosti plasirala procjena o minusu od 80 miliona KM. 


Lošem rezultatu kumovao je pad ukupnog prihoda za oko 10,8 posto na 1,16 miliajrdi KM, dok su ukupni rashodi narasli za oko 0,9 posto na 1,30 milijardi  KM.


Poznato je da je kompanija imala problem tokom godine sa snabdijevanjem ugljem iz vlastitih termoelektrana, usljed čega je uglj nabavljala na tržištu.


U nedavnoj izjavi  Sanel Buljubašić, vršitelj dužnosti generalnog direktora EP BiH, kzao je da slijedi strateški remont u kompaniji kako bi osigurala održivost opskrbe električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Kao primarne ciljeve naveo je povećanje proizvodnje uglja, minimiziranje neesencijalnih troškova i početak procesa za tarifni postupak za javnu opskrbu. 


Buljubašić je istaknuo ključnu ulogu koju ugalj ima u održavanju elektroenergetske stabilnosti i nužnost povećanja proizvodnje iz pridruženih rudnika EP BiH.


Osim povećanja proizvodnje, EP BiH će poduzeti  korake kako bi smanjila troškove koji direktno ne doprinose sistemima proizvodnje ili održavanja. Ovaj je pristup dio šireg napora da se preusmjeri finansjska strategija tvrtke, fokusirajući se na učinkovitost i održivost. Identificiranjem i uklanjanjem nebitnih troškova, EP BiH ima za cilj učinkovitiju preraspodjelu resursa, poboljšavajući cjelokupno finansijsko zdravlje preduzeća, prenosi Indikator.ba.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI