SDA dokument o radu nove vlasti

'Hronologija Trojkinog popuštanja i izdaje': Zahiragić kritikuje - sve su isporučili Dodiku i Čoviću!

Front 27.04.24, 15:03h

'Hronologija Trojkinog popuštanja i izdaje': Zahiragić kritikuje - sve su isporučili Dodiku i Čoviću!
Zahiragić je na početku konferencije za medije predstavio materijal na 14 stranica na kojem su pobrojane sve trojkine "izdaje“

 

 

Stranka demokratske danas je objavila zaključke o radu nove vlasti pod nazivom "Hronologija Trojkinog popuštanja i izdaje".


Dokument su medijima predstavili članovi Predsjedništva SDA Haris Zahiragić, Edin Ramić i Eldar Čomor. Zahiragić je na početku konferencije za medije predstavio materijal na 14 stranica na kojem su pobrojane sve trojkine "izdaje“.


Kako je istaknuo, prvobitno je bilo 47 stranica ovog dokumenta, ali zbog štede vremena skraćen je na 14 stranica. Između ostalog kazao je da je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u izbornoj kampanji udovoljavao zahtjevima HDZ-a, zbog čega ga je  Željana Zovko nazvala “dobrim evropskim dečkom”.


Istaknuo je i da su predstavnici Trojke isporučili sve Dodiku i Čoviću što su željeli.


- Vrhunac se desio kada je Dodik kazao da vidi da se muslimani nešto pate, te da će Srbi i Hrvati odlučiti ko će ući u muslimansku reprezentaciju. Uprkos svoj podršci Dodika i Čovića, nisu dobili dovoljan broj glasova i morali su pribjeći tome kada je Schmidt udario na Ustav BiH. On je na današnji datum donio odluku o susprenziji Ustava na 24 sata. Trojka je potrčala i rukama Isaka, Uzunovića i drugih meritokratnih kadrova imenovali Vladu FBiH - oobjasnio je. 

 

zahiragic-sda-2


Istaknuo je da entitet Republika Srpska sada ispada da je srpski entitet, dok je Federacija BiH srpsko-hrvatska, a s druge strane Refik Lendo je suspendovan jer je imao presudnu podršku, te da u Domu naroda jedino Bošnjaci nemaju svog predstavnika.


Potpredsjednik Edin Ramić se osvrnuo na ekonomsku situaciju u Federaciji BiH, te istaknuo da je javna potrošnja povećana za 2,6 posto u odnosu na prošlu godinu, kao i da je smanjen rejting vrijednosnih papira i da se FBiH zadužuje za pokriće budžetske potrošnje.


- Prvi put imamo budžetski deficit i već se javljaju problemi u radu Fonda solidarnosti FBiH. Zaduženje je veće za 840 miliona KM. Novalićeva vlada je ostavila stabilna preduzeća, a nakon godinu dana ta preduzeća su u problemima – kazao je Ramić.


Napomenuo je da će SDA pred Ustavnim Sudom Bosne i Hercegovine tražiti zaštitu državne imovine, kako od Vlade Republike Srpske, tako i od Vlade FBiH.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI