28. decembra u BKC-u

Počinje prodaja ulaznica za Novogodišnji koncert 'Sarajevo Big Band i prijatelji' posvećen Kemalu Montenu

Kultura 30.11.23, 11:23h

Počinje prodaja ulaznica za Novogodišnji koncert 'Sarajevo Big Band i prijatelji' posvećen Kemalu Montenu
Cijeli koncert će se odvijati pod dirigentskom palicom velikog maestra Ranka Rihtmana

 

 


Tradicionalni Novogodišnji koncert „Sarajevo Big Band i prijatelji“ ove će godine biti posvećen stvaralaštvu Kemala Montena, a održat će se u velikoj dvorani sarajevskog BKC-a, 28. decembra, u 20,00 sati.


Sarajevo Big Band će na ovaj način dati svoj prilog očuvanju domaćeg stvaralaštva i podsjetiti na veliki stvaralački opus Kemala Montena koji je svojim pjesmama ostavio neizbrisiv trag na bosanskohercegovačkoj muzičkoj sceni kao pjevač, kantautor i šansonjer.


Publika će imati priliku uživati u nezaboravnim pjesmama koje će biti izvedene u autorskim aranžmanima Ranka Rihtmana, pisanim specijalno za prepoznatljiv i osebujan zvuk Sarajevo Big Band-a, kao i u nastupu i neponovljivoj interpretaciji vrhunskih vokalnih solista.

 

sarajevo-big-band-kemal-monteno


Uz stalnu postavu banda, koja broji 25 muzičara, kompozicije Kemala Montena će intrepretirati poznati bh umjetnici: Boško Jović – gitara, Damir Imamović, Renata Kurtalić, Jasna Gospić – Sparavalo, Nermin Puškar, Dino Šaran, Zlatan Fazlić – Fazla Alen Lemešević


Cijeli koncert će se odvijati pod dirigentskom palicom velikog maestra Ranka Rihtmana.


Koncert se organizuje u koprodukciji između JU Bosanski kulturni centar KS i Sarajevo Big Band-a.
Pokrovitelji su: Grad Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.


Medijski pokrovitelji: Antena Sarajevo, RSG Radio i Radio Sarajevo.


Ulaznice se, od srijede, 29. 11. 2023. mogu rezervisati i kupiti na prodajnom mjestu Artikulacija u BKC-u, telefon 063/ 505-000.

 

SARAJEVO BIG BAND


Orkestarsko tijelo Sarajevo Big Band/ Sarajevski veliki jazz orkestar je nastao prije devet godina na inicijativu nekolicine profesionalnih muzičara iz Sarajeva kao neprofitna kulturna nezavisna organizacija i u tom  periodu je realizirao niz različitih akcija, koncerata i nastupa. Veliki jazz orkestri  su jedna od tradicija muzike XX stoljeća, predstavljaju kompleksna muzička tijela koja okupljaju različite muzičare, aranžere, kompozitore i dirigente, te vokalne soliste i gostujuće instrumentaliste.

 

Danas, ovakvi orkestri djeluju uglavnom, ili kao umjetnička tijela pri nacionalnim RTV centrima po svijetu, ili kao nezavisne organizacije uz pomoć različitih kulturnih fondova.         
                         

Sarajevo Big Band je u ovih nekoliko godina vrijednog rada okupio 30-tak vrhunskih muzičara koji sviraju različite instrumente, a koji traže od njih vrhunsko umijeće. Sastaviti sekcije truba/krilnica, saksofona/klarineta/flauta i trombona, te klaviriste/klavijaturiste, bas gitariste/kontrabasiste, gitariste i bubnjara je već organizaciono izvanredno težak poduhvat. Opće je mišljnje u jazzu da je big band najteža disiplina za sviranje, jer se muzički mora uklopiti veliki broj muzičara u cjelinu koja će zvučati kompaktno, sa puno ritmičkog poticaja i sa solistima pred kojima su uvijek izvanredno teški zadaci. 


Želja Sarajevo Big Banda je da nastavi tradiciju velikih orkestara koji su postojali u istoriji tog muzičkog žanra od Duke Ellingtona i Count Basiea do Woody Hermana i drugih, ali isto tako i velikih jazz orkestara koji su djelovali u našoj sredini od onih koji su nakon Drugog svjetskog rata postojali pri KUD-ovima i bili iznimno popularni poput Sarajevskog plesnog orkestra (SPO) pa sve do profesionalnog  Plesnog orkestra radio Sarajeva/ RTV Sarajeva/ RTV BiH, kasnije Big Banda BHRT-a koji je tijekom i poslije ovog rata prestao nažalost da postoji, ali isto tako i da se mladim muzičarima da mogućnost da se isprobaju u jednoj muzičkoj disciplini, iznimno teškoj i zahtjevnoj, koja se mora dugo učiti i savladavati, a za što ranije nisu imali priliku u našoj sredini.


Stalni dirigent Sarajevo Big Band-a je Ranko Rihtman koji je svojim dolaskom i učešćem u radu Big Band-a  napravio veliki iskorak u načinu rada i podizanju kvaliteta muziciranja u orkestru. Njegov veliki doprinos je i u izuzetno važnom segmentu, kad je u pitanju kvalitetan rad i djelovanje orkestra, a to je pisanje aranžmana za Sarajevo Big Band.  

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI