Priča iz susjedstva

Mlada stočarka Marija uživa u brizi o kravama i, za razliku od vršnjaka, nikad ne bi napustila domovinu

Nedjeljni magazin 15.10.23, 16:10h

Mlada stočarka Marija uživa u brizi o kravama i, za razliku od vršnjaka, nikad ne bi napustila domovinu
San o farmi danas je stvarnost

 

 

Od proizvodnje i prerade usjeva pa sve do pripreme i distribucije hrane, žene na selu imaju ogromnu ulogu u društvu. Njihov plaćeni i neplaćeni rad hrani obitelji diljem svijeta i pridonosi gospodarskom opstanku, ali unatoč tome, one su još uvijek podcijenjene i suočene s brojnim predrasudama.

 

To je prepoznato još 1995. godine na UN-ovoj svjetskoj konferenciji žena u Pekingu, kad je ustanovljen Svjetski dan seoskih žena koji obilježavamo 15. listopada svake godine.

 

Tim smo povodom razgovarali s Marijom Kruljac, 24-godišnjom djevojkom iz sela Vladislavci pokraj Osijeka, koja s obitelji gradi pravo malo poljoprivredno carstvo i, za razliku od svojih vršnjaka, ne razmišlja o odlasku iz Slavonije, piše Zadovoljna.hr.

 

Još kao 15-godišnjakinja znala je oteliti kravu, aplicirati lijekove, hraniti, čistiti i brinuti se o životinjama, a na svoj je posao beskrajno ponosna. Kroz smijeh nam priznaje da se s mlađim bratom svađala tko će pojiti teliće – oboje su htjeli obavljati taj slatki posao.

 

San o farmi danas je stvarnost
 

Završila je srednju veterinarsku školu, a sva znanja i vještine koje je ondje usvojila, danas vrijedno prakticira na obiteljskoj farmi. Počeci su bili vrlo skromni, a nakon desetljeća rada i truda taj posao omogućio je lagodan život cijeloj obitelji.

 

"Moji roditelji uvijek su sanjali kako će imati farmu, ali nisu bili sigurni koja vrsta životinja će to biti. Pokušavali su sa svinjama, kravama i peradi, a na kraju je odabir pao na farmu muznih krava, govori nam Marija čiji je zadatak briga o kravama i svinjama"

 

Počeli su u maloj, trošnoj staji s tek 12 junica, a danas je na njihovoj farmi oko 140 životinja različitog uzrasta.

 

Marija priznaje da ima mezimicu, gracioznu kravu Auroru, koja se izdvaja smirenošću, ali i dominantnošću. Zanimljivo je da krave prepoznaju svoje vlasnike te da su vrlo socijalizirane životinje koje čak mogu imati najbolju prijateljicu iz staje. Upravo zbog toga one fasciniraju mladu stočarku.

 

Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI