Nakon ataka na policijsku stanicu u Zvorniku

BiH ponovo u fokusu svjetskih medija: BBC podsjetio na ranije terorističke napade

Hronika 28.04.15, 10:19h

BiH ponovo u fokusu svjetskih medija: BBC podsjetio na ranije terorističke napade
U tekstu se navodi i da se Zvornik nalazi u blizini granice sa Srbijom, te da je hiljade bosanskih muslimana u Zvorniku ubijeno ili protjerano od strane srpskih snaga tokom rata 1992-1995

 

Bosna i Hercegovina ponovo se našla u fokusu svjetskih medija. Britanski BBC izvijestio je o jučerašnjem napadu na policijsku stanicu u Zvorniku prilikom čega je napadač Nerdin Ibrić ubio jednog, a ranio dvojicu policajca, nakon čega je ubijen.

 

BBC je u svom tekstu prenio izjavu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača kako govori da je ovo 'najgori teroristički napad koji se mogao dogoditi u Republici Srpskoj'.

 

BBC piše da se zemlja u kojoj se desio napad službeno zove Bosna i Hercegovina, a da je sastavljena od dvije poluautonomne regije: bošnjačko-hrvatske Federacije i Republike Srpske, te da 'svaka ima svog predsjednika, vladu, parlament, policiju i ostala tijela'.

 

Prema navodima portparolke policije, napadač je otvorio vatruu automatskom puškom uzvikujući 'Allahu ekber' ('Bog je velik'), prenio je ugledni BBC.


U tekstu se navodi i da se Zvornik nalazi u blizini granice sa Srbijom, te da je hiljade bosanskih muslimana u Zvorniku ubijeno ili protjerano od strane srpskih snaga tokom rata 1992-1995.

 

Dodaju da dvojica ranjenih policajaca nisu zadobili povrede opasne po život.


BBC je podsjetio i da je 2011. godine naoružani napadač napao Ambasadu SAD-u u Sarajevu, tom prilikom ranivši jednog policajca.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI