drugo izdanje

Počela trodnevna MoStart konferencija na Sveučilištu u Mostaru

Tehno 24.04.24, 19:24h

Počela trodnevna MoStart konferencija na Sveučilištu u Mostaru
Konferencija je tematski podijeljena na tri dijela, raspoređena po danima, a to su: obrazovanje, znanost i IT. Sudionici imaju priliku sudjelovati u inspirativnim radionicama, predavanjima i panelima te pronaći nova znanja i inspiraciju za buduće projekte

 

 


Drugo izdanje međunarodne konferencije o digitalnoj transformaciji u obrazovanju i primjenama umjetne inteligencije – MoStart počelo je u srijedu na kampusu Sveučilišta u Mostaru, na kojem će kroz tri dana sudjelovati oko 190 predavača.


Predsjednik Organizacijskog odbora i pomoćnik rektora SUM-a za IT inovacije Tomislav Volarić kazao je kako za trodnevnu konferenciju vlada veliki interes.


- Već danas imamo 650 prijavljenih što su rekordne brojke – kazao  je Volarić naglasivši kako im je bitno da se ovdje napravi sinergija znanja, obrazovanja, znanosti i IT . Cilj ovog znanstveno-stručnog skupa je okupiti stručnjake koji se bave umjetnom inteligencijom i njenom primjenom u svim područjima ljudskog života, s naglaskom na obrazovanje.


Osvrćući se na središnju temu ovogodišnje konferencije odnosno na digitalne asistente i asistivne tehnologije Volarić naglašava kako se time ne želi zamijeniti nastavnike već da umjetna inteligencija i sve što dolazi zajedno s njom treba pomoći nastavniku da bude što bolji u svojoj profesiji.


Volarić navodi  kako žele, zajedno s partnerima, biti lideri u digitalnom potpisu, u e-građaninu i pomoći BiH u digitalizaciji te zbog toga su okupili paneliste  da se pokaže svijest "da ovdje ima znanja i da možemo pomoći i s partnerima na državnoj i županijskoj razini napraviti iskorak".


Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara kazala je kako je pohvalno što se Sveučilište sve više uvezuje sa  sveučilištima iz regije i Europe i što se uključilo u ove trendove, koje ustvari politika treba pratiti.


Pred nama je jedan od najvećih izazova koji nas očekuje, a to je digitalizacija cijelog našeg društva, istaknula je Bradara.


Smatra da se u ovakve konferencije trebaju intenzivno uključiti sve obrazovne ustanove kako bi imali generaciju koja je spremna za sve ono što nas očekuje.


- Čeka nas veliki posao ali uz potporu sveučilišta i znanstvene zajednice mi možemo napredovati puno brže i puno više – poručila je Bradara.


Veleposlanik Republike Hrvatske u Švedskoj Siniša Grgić govorio je kao informacijski stručnjak o umjetnoj inteligenciji.


- Umjetna inteligencija nudi uistinu puno toga. Smatram da će se  u idućih 50 godina čovječanstvo promijeniti do te mjere kao što je se promijenilo u zadnjih 2 milijuna godina – istaknuo je Grgić.   


Inače, Konferencija je tematski podijeljena na tri dijela, raspoređena po danima, a to su: obrazovanje, znanost i IT. Sudionici imaju priliku sudjelovati u inspirativnim radionicama, predavanjima i panelima te pronaći nova znanja i inspiraciju za buduće projekte. Spomenuta konferencija traje do 26. travnja, a odvija se u organizaciji Centra za informacijske tehnologije SUMIT i Sveučilišta u Mostaru.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI