MIRKO ŠAROVIĆ, BIVŠI LIDER SDS-A

Nije Dodik jedini krivac, možda je najodgovorniji... Ne dijelim politiku sa Željkom Cvijanović, ali treba je dobro poslušati

Front 03.05.24, 19:01h

Nije Dodik jedini krivac, možda je najodgovorniji... Ne dijelim politiku sa Željkom Cvijanović, ali treba je dobro poslušati
Ja ne dijelim politiku sa Željkom Cvijanović, ali treba je dobro poslušati i vidjeti šta je to BiH. I da je naopaka, ona je članica Predsjedništva BiH - smatra Šarović

 

 


Bivši predsjednik SDS-a Mirko Šarović danas je za N1 govorio o posljednjim političkim previranjima u BiH u jeku najavljenog usvajanja rezolucije o Srebrenici.


- Mislim da će pametni i mudri imati manju šansu da govore, a da će da progovore neki drugi. Ovo je jedan od najlošijih perioda u kojem se BiH našla od 1996. godina - kazao je na početku gostovanja Mirko Šarović.


Može li sve proći bez eskalacije?


- Sada pametni nažalost šute, žele dobro ovoj zemlji i narodima u njoj. Slušao sam izjave nekih ministara kako će biti mirno i lijepo i stabilno, ali oni neodgovorni kojih ima mnogo u ovoj zemlji, dovoljno je nekoliko desetina ili stotinjak budala da izazovu problem u cijeloj zemlji. Dovoljna je samo mala iskra, a onih koji su ostrašćeni u ovoj zemlji ima i onda upadamo u tu spiralu lošu. Ja smatram da normalni ljudi treba da podignu svoj glas da poslije neodgovornih politika uđemo u normalnu situaciju - kazao je Šarović.


Šarović je poručio da je Dodik možda najodgovorniji za situaciju u BiH, ali nije jedini krivac.


- Ja mislim da je odgovornih za situaciju u BiH mnogo i na nekoliko strana. Možda je Dodik najodgovorniji, ali nije jedini krivac. Saučesnik u lošem stanju je međunarodni faktor, države, odnosno učesnici u BiH se ne mogu oprati svoje odgovornosti. Nismo vidjeli na Vijeću sigurnosti nijednu kvalitetnu diskusiju niti potaz koji bi doprinio normalnom životu u ovoj zemlji. Od odgovornosti za stanje u BiH se ne može oprati ni Schmidt. Pitanje je da li se trebao usuditi da uđe u ovakav rizik. Koliko god je ubijeđen da je to ispravno, morate imati odgovornost kada to namećete u zemlji kao BiH.


- Ja ne dijelim politiku sa Željkom Cvijanović, ali treba je dobro poslušati i vidjeti šta je to BiH. I da je naopaka, ona je članica Predsjedništva BiH. Dolazi i izjavljuje da ona kao član kolektivnog šefa države, ona ne zna ništa o rezoluciji koja se sprema 7-8 mjeseci - dodao je Šarović.


Kada je riječ o najavljenom izbornom zakonu Republike Srpske, Šarović je kazao:


- Izborni zakon nema šansu da zaživi, ključni trenutak će biti kada CIK raspiše izbore. Tu ćemo čuti po kojem zakonu oni to raspisuju.
Javnost prepoznaje u SDS-u onaj znak i njegovo ime, ima različitih ideja koliko znam, ali možda ovo što je usaglasio Govedarica u Vladi RS jedan dobar početak u kojem novci iz budžeta pripadaju SDS-u i moći će se transferisati na neki drugi račun. To je dobar početak. Mada, nije dobro raspoloženje za mijenjanje imena.


O američkim sankcijama i famoznoj “crnoj listi”, Šarović je kazao:


- Sizifov posao je da se fizička lica skinu sa sankcija i američke liste. Ja sam iznenađen i radujem se što je neko uspio tako nešto. Kada su u pitanju politički subjekti, ne samo SDS, mislim da je to moguće i da nije lako.


- Za ove izbore to je završena stvar, SDS ne može da računa na to. Neka administracija koja je glomazna da se sad bavi SDS-om. Nisam siguran da ćemo imati dogovor za Banjaluku i Bijeljinu, i onda se Dodiku otvaraju sva vrata u Banjaluci da vrlo lako uzme pobjedu - kazao je Šarović u razgovoru za N1.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI