U AUSTRALIJI OSUĐEN ZBOG ISTE PREVARE

Karadžićev 'psihijatar', Sarajlija Vitomir Žepinić, osuđen zbog lažnog predstavljanja u Velikoj Britaniji

Arhiva 13.08.13, 08:30h

Žepinić se lažno predstavio na Univerzitetu Kraljice Mary u Londonu, gdje se u oktobru 2009. zaposlio kao docent psihijatrije

Vitomir ŽepinićAustralijski državljanin rođen u Sarajevu Vitomir Žepinić, bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova u vladi Radovana Karadžića, koji je svjedočio u njegovu odbranu u Hagu kao psihijatar, osuđen je u Britaniji jer se lažno predstavljao. On je Londonu radio kao docent psihijatrije i tako zaradio oko 34.000 eura, a po struci je zapravo psiholog, piše Kurir.

Lažni doktor psihijatrije ranije je osuđivan i u Australiji zbog iste stvari.

Žepinić se lažno predstavio na Univerzitetu Kraljice Mary u Londonu, gdje se u oktobru 2009. zaposlio kao docent psihijatrije. Kad je konkurisao za posao, naveo je da ranije nije kažnjavan, izbjegavši da kaže da ga je sud u gradu Barvudu u Novom Južnom Velsu u Australiji 2008. proglasio krivim jer se bez završenog medicinskog fakulteta predstavio kao jekar. Pošto je u Australiji oslobođen uz kauciju zbog dobrog vladanja, otišao je u Britaniju, a pet mjeseci nakon što se zaposlio na Univerzitetu Kraljica Mary, saznalo se o njegovoj prošlosti.

Poslije toga je bio primoran da podnese ostavku. Nakon odlaska sa tog univerziteta, Žepinić se više puta prijavljivao britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi, ovoga puta u svojoj pravoj struci - kao psiholog.

Tokom suđenja u jednom opštinskom sudu u Londonu, bivši član Srpske demokratske stranke (SDS) zbijao je šale sa sudijom, ali je kasnije postajao sve nervozniji. Izvinjavao se zbog svog umora, tvrdeći da nikako ne može da spava. Kad ga je tužilac upitao za njegovu prošlost, Žepinić nije mogao da sakrije svoju frustraciju. On je tvrdio da je 1976. diplomirao kao doktor medicine poslije četiri godine studija na Univerzitetu u Sarajevu, da bi dvije godine kasnije diplomirao i psihologiju. Doktor psihijatrije, prema njegovim rečima, postao je 1983. Međutim, on je zapravo diplomirao psihologiju na Univerzitetu u Sarajevu, a titulu magistra pa doktora psihologije dobio je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Zbog toga ga je porota proglasila krivim za prevaru, a kazna će mu biti izrečena 13. septembra. Sudija Rikorder Bučer izjavio je da ne razmatra mogućnost zatvorske kazne.

Žepinić je nakon suđenja izjavio da se radi o velikoj zavjeri kako bi bio diskreditovan kao svjedok na suđenju za ratne zločine Radovanu Karadžiću, prenosi Kurir.

(Kurir-info.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)