U KRAGUJEVCU RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA

Bh. umjetnik Nesim Tahirović u muzeju Kragujevac i Spomen-Muzeju '21. oktobar'

Arhiva 24.09.12, 13:27h

Na međunarodni dan mira i u sklopu 'Oktobarskih svečanosti' u Kragujevcu, u prostorijama Galerije Narodnog muzeja Kragujevac, otvorena je reprezentativna retrospektivna izložba bosanskohercegovačkog umjetnika Nesima Tahirovića

Izložbu pod nazivom 'Prastari simboli mira i tolerancije', koja je svoje prvo predstavljanje doživjela u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu i koja je proglašena kulturnim događajem od velikog međuregionalnog značaja kragujevačkoj publici približili su i predstavili predsjednik skupštine grada Kragujevca Saša Milenić, autor teksta kataloga i kustos postavke izložbe Tatjana Milosavjljević, zamjenik direktora Narodnog muzeja Kragujevac Miroslav Banović kao i sam autor Nesim Tahirović.

Nesim Tahirovic 2

Prisutnima prvo se obratila kustosica muzeja i autor teksta u katalogu Tatjana Milosavljević koja je između ostalog naglasila da

- Umjetničkim i moralnim kredibilitetom Nesim Tahirović usmjerava akciju kreativne svijesti na razumijevanje sebe i stvarnosti, insistira na konceptu, gradi začudan svijet u kome postavlja pitanja – nad opštom klimom duha preplavljenom društveno-političkim i egzistencijalnim problemima, moralnim i estetskim preispitivanjima.
Teorija umjetnosti kaže da je umjetničko dijelo trostruko uslovljeno – psihološki, sociološki i stilsko-historijski – ova umjetnost je dokaz upravo takvog čitanja i razumjevanja.

Nesim Tahirovic 3

Predsjednik gradske skupštine u nadahnutom i veoma emotivnom govoru, podsjećajući na osebujnost u sazvučju poezije Maka Dizdara, u kojoj je prisutna starobosanska jezička zvučnost, ukazao je kako ponovo imamo priliku vidjeti je, kako reinkarnirana odzvanja u likovnosti Nesima Tahirovića. Takođe je istakao kako je fascinantno sa koliko Bosne se prenosi poruka čovječanstvu o miru.

- Bosne koja je u sebi jedan krik, Bosne u kojoj su sve Srebrnice, sve Kravice, sva Sarajeva bosanska, koja mukom stoje u kriku u sred sveta, Bosne bez koje nije ni jedne zemlje, ali Bosne koje nema ni u sebi, koja nikog nema, a bez koje nikog od nas u sebi nije- izjavio je Saša Milenić.

Nesim Tahirovic 5

Izložbi je pored građana grada Kragujevca prisustvovao značajan broj vjerskih, kulturnih i političkih predstavnika. Ova izložba je specifična i po tome što je postavljena u dva gelerijska prostora, u Galeriji Narodnog muzeja Kragujevac, kao i u Spomen-Muzeju '21. oktobar',a ukupno je izloženo više od 150 radova, skulptura i objekata.
Izložba će biti otvorena do 22.oktobra 2012 godine.

 

(DEPO PORTAL/kr)