ODGOVOR EMIRA SULJAGIĆA NEZAVISNIM NOVINAMA

Pravda ne stanuje u fetvama, nego u raljama haubičkih cijevi!

Arhiva 21.12.11, 17:55h

Činjenica da sam preživio genocid i da još uvijek nosim aktivno i živo sjećanje na ono što se dogodilo, me dodatno obavezuje da ne dopustim da moje ime bude korišteno kao argument za odbranu onih koji poriču da se to meni uopšte dogodilo, stoji, između ostalog, u odgovoru minisitra obrazovanja KS Emira Suljagića na tekst Dragana Jerinića u Nezavisnim novinama
nezavisne novine_dragan jerinić
FETVA ZA BUDŽET: Kolumna Dragana Jerinića objavljena u današnjim Nezavisnim novinama

Moje ime, prezime i funkcija koju obnašam su danas zloupotrijebljeni u kolumni objavljenoj u Nezavisnim novinama, potpisanoj od strane Dragana Jerinića. Naime, u kontekstu odbrane politike poricanja genocida koju vodi Milorad Dodik, Jerinić tvrdi da sam i ja, iz razloga što se ideološki ne slažem sa političkim angažmanom reisa Mustafe ef. Cerića, bio potencijalna meta fetve Islamske zajednice u BiH. S obzirom da je moja javna konfrontacija s reisom Cerićem, bila izazvana različitim poimanjem uloge religije u obrazovnom sistemu – što je debata koja se vodi širom demokratskog svijeta – stavljanje mog imena i te konkretne konfrontacije u kontekst negiranja genocida u počinjenog u BiH, koju vodi režim Milorada Dodika, je naime čisti spin bez trunke istine.

Činjenica da sam preživio genocid i da još uvijek nosim aktivno i živo sjećanje na ono što se dogodilo, me dodatno obavezuje da ne dopustim da moje ime bude korišteno kao argument za odbranu onih koji poriču da se to meni uopšte dogodilo. I pored razlike u pogledu na ulogu države i religije u društvu, Haški tribunal, Parlament EU, Kongres SAD-a, vlade i parlamenti zemalja u okruženju, reis Cerić, ja, kao i mnogi drugi se potpuno slažemo oko činjenice da je u BiH tokom proteklog rata počinjen genocid.

emir suljagic
Moj je stav, naime, da pravda ne stanuje u fetvama, nego kao što su Saveznici pokazali u Drugom svjetskom ratu, u raljama haubičkih cijevi – kada je o genocidu i poricanju genocida riječ, postoji samo jedna strana na kojoj mogu biti. U odnosu na Milorada Dodika, to je s druge strane puščane mušice, pošto vjerujem da je svako poricanje genocida prizivanje novog rat

Naime, teorija kaže da je negiranje genocida njegova posljednja faza, a u ovom slučaju je uz to riječ, o nastavku genocida drugim, nenasilnim sredstvima. Ideološke razlike na stranu – moj je stav, naime, da pravda ne stanuje u fetvama, nego kao što su Saveznici pokazali u Drugom svjetskom ratu, u raljama haubičkih cijevi – kada je o genocidu i poricanju genocida riječ, postoji samo jedna strana na kojoj mogu biti. U odnosu na Milorada Dodika, to je s druge strane puščane mušice, pošto vjerujem da je svako poricanje genocida prizivanje novog rata.

Reis Cerić i ja se također ne slažemo kad je riječ o instrumentariju za borbu protiv poricanja genocida: moje je uvjerenje da i u Bosni i Hercegovini – kao i u drugim, demokratskim, sekularnim zemljama – to pitanje treba biti uređeno zakonima, za šta se Socijaldemokratska partija, kojoj pripadam, odavno zalaže kroz cijeli niz inicijativa za usvajanje Zakona o zabrani negiranja holokausta, genocida i drugih zločina protiv čovječnosti.

Na kraju, iako sam već više puta pokazao da se sa reisom Cerićem ne slažem u ideološkom smislu – moj politički uzor je, naime, Mustafa Kemal Ataturk – negiranje genocida s ciljem podjele zemlje je za narod kojem po rođenju pripadam pitanje fizičkog opstanka i tu prestaju sve lične i karakterne razlike i ideološke razmirice.

(DEPO PORTAL/aa)