PREMIJERA

'Parada' u Banjaluci 10. novembra

Arhiva 07.11.11, 12:57h

Igrani film "Parada" reditelja i scenariste Srđana Dragojevića biće premijerno prikazan u Banjaluci 10. novembra, u prisustvu glumaca.

Nikola Kojo u filmu Parada

Ulaznice za premijeru u multipleksu "Palas" već su rasprodate, rekao je Srni portparol multipleksa Vladimir Iveljić.

 On je istakao da još nije poznato ko će od glumaca doći na premijeru, naglasivši da će detalji biti poznati najvjerovatnije sutra.

Premijera filma "Parada" nedavno je održana u prepunoj sali Sava centra u Beogradu, gdje je publika nekoliko puta vraćala glumce na bis nakon projekcije.

Film je već izazvao veliko interesovanje i oprečne komentare u javnosti zbog teme kojom se bavi - pokušaja organizovanja gej parade u Beogradu. Autor ga opisuje kao tragikomediju koja ukazuje na problem, ali nudi i rješenje, a to su ljubav i tolerancija.

Glavne uloge igraju Miloš Samolov (gej aktivista), Nikola Kojo (ratni veteran) i Hristina Popović (njegova vjerenica), a u velikom glumačkom ansamblu su Goran Jevtić, Nataša Marković, Mladen Andrejević, Relja Popović, Radoslav Milenković, kao i gosti iz regiona Goran Navojec, Dejan Aćimović i Toni Mihajlovski. Pojavljuje se i diva srpskog glumišta Mira Stupica.

Parada u Banjaluci 1

Za "Paradu" je spremljeno deset kopija za distribuciju po Srbiji, a nakon premijere u Banjaluci najavljena je premijera u Zagrebu 28. novembra, a zatim u Sloveniji i Crnoj Gori.

Scenarij filma, prema riječima režisera i scenariste Srđana Dragojevića, počiva na premisi šta se može dogoditi ako su dva čovjeka iz potpuno različitih socijalnih miljea i s različitim pogledima na svijet.

Snimanjem filma započeto je u oktobru prošle godine u Beogradu za vrijeme održavanja prave gej parade, a nastavljeno je ove godine, 17. marta u Bitolju, u Makedoniji.

Film je sniman i na ostrvima Rabu i Pagu, u Obrovcu i na graničnom prelazu Bajakovo, te u Srbiji.

Glavne uloge u ovoj tragikomediji o dvoje potpuno različitih ljudi, vlasniku privatne kompanije Limunu i bivšem pozorišnom režiseru i gej aktivisti Radmilu, čiji se životi uoči beogradske gej parade, sticajem okolnosti, isprepliću, tumače Nikola Kojo i Mišo Samolov.

(SRNA, Bl!n/đk)