BEOGRAD

Sveštenici u Hramu Svetog Save promovisali knjigu koja veliča zločinca Milana Lukića

Arhiva 04.08.11, 12:04h

Fond za humanitarno pravo Srbije pozvao je institucije i građane da javno osude korišćenje Parohijskog doma Hrama svetog Save u Beogradu za promociju knjige osuđenog ratnog zločinca Milana Lukića, prilikom koje su sveštenici SPC učestvovali u veličanju lika i djela osuđenog za najstrašnije zločine

Promocija knjige Ispovest haškog sužnja

FHP traži od patrijarha da imenuje sveštenike koji su učestvovali u ovom događaju i da javnost obavijesti kako je došlo do toga da se vjerski objekat, čiju su izgradnju pomogli država i brojni građani, koristi ze veličanje osuđenika koji je ubijao i spaljivao žive žene i djecu.

Dana 29. jula 2011. godine, u parohijskom domu  Hrama svetog Save u Beogradu, promovisana je knjiga ’’Ispovest haškog sužnja’’ ratnog zločinca Milana Lukića. Promociji je, pored brojnih branitelja Milana Lukića, prisustvovalo i o knjizi govorilo i nekoliko sveštenih lica Srpske pravoslavne crkve. Izdavač knjige je Srpska radikalna stranka.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, Milan Lukić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za sljedeće zločine: streljanje pet Bošnjaka na Drini 7. juna 1992. godine, ubistvo sedam radnika fabrike Varda, spaljivanje živih bošnjačkih civila u višegradskoj Pionirskoj ulici i naselju Bikavac, gdje je u obe kuće zapaljeno najmanje 120 žena, djece i staraca, zatim za "hladnokrvno i drsko" ubistvo Hajre Korić, kao i za brutalno zlostavljanje zatočenika logora Uzamnica kraj Višegrada. U svim tim zločinima Milan Lukić je, po ocjeni Pretresnog vijeća Haškog tribunala, imao "dominirajuću ulogu", ispoljio je "bezobzirno i zlonamerno nepoštovanje ljudskih života" i lično je, kako su izračunale sudije, "ubio najmanje 132 osobe."

Album fotografija s promocije možete pogledati ovdje.

(DEPO/em)