DEMOGRAF IZ RS RAZOBLIČIO IZVJEŠTAJ O ETNIČKOM ČIŠĆENJU

Pašalić srušio laži Eve Tabu

Arhiva 19.05.11, 10:24h

Protjerano 830.000 Srba ... Haški tribunal kao validan dokaz prihvatio Pašalićevu ekspertizu da je iz 109 opština na početku rata u Bosni domove napustilo dva miliona ljudi, od čega čak 830.000 Srba.

Stevo Pašalić, FOTO: PressFOTO: Press

PONOSAN NA POBJEDU U HAGU

Srpski demograf Stevo Pašalić u Hagu je srušio tvrdnje Amerikanke Eve Tabu da su Srbi tokom prethodnog rata u BiH sprovodili etničko čišćenje, što je bio „krunski dokaz" na osnovu kojeg su visokim političkim i vojnim zvaničnicima RS pred ovim sudom izrečene drakonske zatvorske kazne!

Naime, Sudsko veće je u postupku protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS Miće Stanišića prihvatilo Pašalićevu demografsku ekspertizu i uvrstilo je u validne dokaze, čime su praktično demantovani navodi iz izveštaja Tabuove.

Tabu računala 20 opština

Da zlo bude veće Tabuova se u svojim izveštajima veoma malo bavila migracijama srpskog stanovništva u BiH, a u izveštaju rađenom po nalogu haškog tužilaštva za suđenje Mići Stanišiću obuhvatila je samo migracije stanovništva u 20 opština na koje se odnosi optužnica.

Profesor Pašalić je u demografskom izvještaju o migracijama u BiH tokom posljednje dvije decenije, koji je nekoliko dana obrazlagao pred sudom u Hagu, naveo da je od početka devedesetih godina prošlog vijeka oko dva miliona stanovnika BiH pokrenuto iz svojih domova u 109 tadašnjih opština.

Simić: Sit sam lupetanja Eve Tabu!
Pravni ekspert iz Banjaluke koji je svojevremeno pred Haškim tribunalom branio neke optuženike, Krstan Simić, kaže da je dobro što je sudsko vijeće u postupku protiv Miće Stanišića prihvatilo demografsku ekspertizu koja pobija „lupetanja" Eve Tabu.

- Ja nisam mogao da slušam šta je sve ta žena govorila pred Tribunalom! Međutim, bez obzira što je sudsko vijeće prihvatilo Pašalićevu ekspertizu kao dokaz, pitanje je kako će se ponijeti prilikom donošenja presude. Moguće je da opet kao mjerodavnije prihvati mišljenje Taubove, a onda se zna kakva će biti presuda - upozorava Simić.

- Od tog broja protjerano je oko 830.000 Srba, oko 795.000 Bošnjaka i oko 350.000 Hrvata. To su podaci o kretanju stanovništva u svim opštinama u BiH - kaže Pašalić.

Profesor Pašalić, koji je od 7. do 15. maja svjedočio pred Haškim tribunalom, za Press RS kaže da je bio ponosan kada su ga advokati Miće Stanišića prije dva dana obavijestili da je sudsko vijeće potpuno prihvatilo njegovo svjedočenje i izvještaj koji je uradio.

- Haško tužilaštvo je prije više od deset godina kao eksperta angažovalo Evu Tabu iz Vašingtona. U svim dosadašnjim postupcima pred sudom su uvažavani njeni nalazi. Ovo je prvi put da je neko sudsko vijeće prihvatilo izvještaj nekog drugog demografa - kaže Pašalić.

On objašnjava da između njegove i ekspertize Eve Tabu postoji ogromna razlika, ističući da je uspio da dokaže da stvari nisu crno-bijele kada je riječ o demografskim kretanjima u BiH, kako je to prikazivala Tabuova.

- Ona je svoje izvještaje bazirala na primjerima samo nekoliko opština u RS. U tim opštinama je zabilježena velika migracija nesrpskog stanovništva, pa je ona podgrijavala tezu da je u tim opštinama izvršeno etničko čišćenje. Tabuova je u izvještaju o migracijama u Bijeljini navela da je iz te opštine iseljeno 24.000 Bošnjaka, i ne pominjući da je, s druge strane, u tu opštinu u ratnom vihoru došlo čak 39.000 proteranih Srba. Odakle su oni došli? Pa nisu valjda pali s Marsa? - pita Pašalić.

Prema njegovim riječima, sudsko vijeće je uvažilo njegove tvrdnje da je u BiH tokom ratnih dešavanja došlo do etničko-teritorijalne homogenizacije.

Jovičić: Hag je licemjeran!

- Nisam negirao da je u BiH bilo protjerivanja, odnosno deportacije, ali je uvažena moja teza da su migracije stanovništva bile rezultat etničke i i teritorijalne homogenizacije. Brojno stanovništvo je bez prisiljavanja napuštalo svoje domove i selilo se tamo gde se osjećalo sigurnije. Na kraju krajeva, naveo sam svoj lični primjer.
Iako me niko pod prisilom nije natjerao na to, ja sam napustio Zenicu i preselio se u Bijeljinu, jer se nisam osjećao sigurno. Tako je bilo sa ogromnim brojem pripadnika sva tri naroda - kaže Pašalić.

O SRBIMA NI SLOVA!

Njegovo mišljenje dijeli i poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić, koji kaže da se naježi svaki put kada čuje tvrdnje iz Sarajeva da je više od 100.000 Srba dobrovoljno napustilo taj grad.

- Ja bih vjerovatno dobrovoljno napustio Sarajevo, ali nisam mogao pošto su me više od 44 mjeseca držali u logorima. Zato mi je drago da je uvaženo mišljenje i ekspertiza profesora Pašalića, ali plašim se da je ona došla prekasno.
Haški tribunal je pokazao licemjerje, jer je ekspertizu koja pobija sve dosadašnje tvrdnje o etničkom čišćenju uvažio pošto je osudio desetine Srba i tek kada je u svjetskim okvirima formirana slika o Srbima kao lošim momcima.
Nažalost, ne vjerujem da će ta ekspertiza pomoći ni Mići Stanišiću, niti bilo kome od preostalih haških optuženika - smatra Jovičić.

(Press, BLIN, sv)