DEPO SAZNAJE/KO STOJI IZA NOVOG HOLIVUDSKOG HITA

Bosanac Ervin Rustemagić je stvarni pokretač 'Kauboja i vanzemaljaca'

Arhiva 02.01.11, 19:12h

„Kauboji i Vanzemaljci“ je jedan od najočekivanijih holivudskih hitova u 2011; DEPO PORTAL za svoje čitaoce otkriva u ovdašnjoj javnosti slabo poznate detalje koji govore da je jedan od najzaslužniji pokretača ovog velikog filmskog projekta – Sarajlija Ervin Rustemagić

ervin rustemagicIako stoji da je on, uz Stevena Spielberga, Rona Howarda, Scotta Mitchella Rosenberga i druge, izvršni producent jednog od najiščekivanijih filmova u 2011., Sarajlija Ervin Rustemagić puno je više od toga – on je zapravo jedan od kreativnih pokretača ovog projekta.

Naime, još sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća Rustemagić i Rosenberg su zajedno osnovali Platinium Studio, pokrenuvši niz vrlo zanimljivih projekata, a koji su imali podlogu u stripu. Tako je Rosenberg kreirao veliki hit „Ljudi u crnom“, a Rustemagić, preko ovog studija, plasirao na američko tržište neke od autora i stripova za koje je njegov SAF (Strip Art Features) imao prava: tv seriju Jeremiah (2002-2004) , kao i „Dead of Night“ (Dylan Dog). Rosenberg i on su dugo pokušavali da realiziraju ovaj projekat; otkupili su ga 1997. godine Universal i Spielbergov Dream Studio, ali nekako se ovome projektu nije dalo da ugleda svjetlo filmskih dvorana.

Mijenjali su se producenti, studiji, scenaristi, reditelji i glumci, da bi konačno prije godinu-dvije stvari legle sa svoje; u ljeto 2011. čeka se velika premijera filma u koji su holivudski studiji dosada uložili 100 miliona dolara. Film je režirao Jon Favreau (Iron Man) dok glavne uloge igraju Daniel Craig (tajni agent Bond) i Harison Ford (Indiana Jones), te niz drugih nešto manje poznatih glumaca – Olivia Wilde, Keith Carradine, Sam Rockwell i drugi. Priča ovog filma započinje 1873. godine, kada se u Arizonu spusti svemirski brod pun vanzemaljaca; do tada zaraćeni kauboji se udružuju i započinje velika SFF-vestern akciona saga...

kauboji i vanzemaljciInače, Ervin Rustemagić je rođen u Sarajevu, bio je pokretač i urednik Strip arta, kultnog svjetskog strip magazina koji je početkom 80-ih izlazio u Sarajevu. Jedan dio rata provodi u Sarajevu, potom odlazi u Sloveniju. Tamo obnavlja suradnju sa čuvenim strip majstorom Hermannom; rezultat te suradnje je projekat Sarajevo Tango. No, još značajniji je bio projekat „Fax from Sarajevo“, urađen u suradnji sa Joeom Kubertom.

Rustemagić se smatra jednim od najvećih strip agenata u Evropi; raskinuo je partenerstvo sa Rosebergom 2004. godine, kako bi se mogao više baviti kreativnom stranom strip industrije, a manje adiministracijom u studijama LA. Ipak, u „Kaubojima i vemaljcima“ ima ulogu jednog od izvršnih producenta ovog projekata. (ak/DEPO PORTAL)